Helyi hírek 2015. március 5. 09:30

Helyi települési támogatások Félegyházán

Helyi települési támogatások Félegyházán
Mint ismert, március 1-jétől jelentősen átalakult a szociális ellátások rendszere. Ódor Lászlóval, a jegyzői iroda szociális csoportjának vezetőjével a legfontosabb változásokat és tudnivalókat gyűjtöttük csokorba.






- Miután a jegyző felülvizsgálta a rendszeres szociális segélyre való jogosultságokat, a járási hivatalok hatáskörébe került az aktív korúak ellátása, azon belül a foglalkoztatást helyettesítő támogatás és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti segély. Az ezzel kapcsolatos iratanyagot március 2-án átadtuk a járási hivatalnak.

- A változásokat szem előtt tartva a félegyházi képviselő-testület február 27-i ülésen alkotta meg a jogszabálynak megfelelően a helyi települési támogatásokról szóló rendeletet. Milyen támogatási formák kerültek bele?

- A korábbi helyi szociális és gyermekvédelmi rendeletben megfogalmazottakat és az elfogadott 2015. évi költségvetést alapul véve született meg a jelenlegi települési támogatásokról szóló rendelet, amelynek végső, elfogadott formája az alábbi támogatási formákat tartalmazza:

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni rendkívüli települési támogatásra jogosult az, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékát, egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát, és vagyonnal a kérelmező, illetőleg családja nem rendelkezik.

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli rendkívüli települési támogatás kérhető: elemi kárra, kórházi kezelésre, ha a család egyik tagja nyolc napot meghaladóan kórházi kezelésben részesült és ez jövedelemkiesést okozott, gyógyszerköltségre (ideértve a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszereket is), gyógyászati segédeszközre amennyiben közgyógyellátásra nem jogosult (gyógyszertámogatás évente legfeljebb négy alkalommal adható, a támogatás eseti összege maximum 10 ezer forint lehet), temetési költségek csökkentésére (14.500 forint), várandós anya gyermekének megtartásához, nevelésbe vett gyermek kapcsolattartására, a családba visszakerülésének elősegítésére, egyéb súlyos krízishelyzet megoldására.

A természetbeni rendkívüli települési támogatás vásárlási utalvány formájában adható, évente két alkalommal. Az utalvány élelmiszerre és alapvető tisztálkodási szerekre váltható be, a feltüntetett helyi üzletekben. (A vásárlási utalvány értéke a kérelem benyújtásától számított három hónapon át legfeljebb kétfős család esetén havi 1.500 forint, legfeljebb négyfős család esetén havi 3.000 forint, négy főnél nagyobb család esetén havi 4.500 forint. Az önkormányzat a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez 12 hónapon keresztül lakásfenntartási támogatást nyújthat, ha a háztartásban élők egy főre jutó jövedelme nem haladja meg több személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200, egyedül élő esetén a 250 százalékát.

A lakásfenntartási támogatás összegét havonta az alábbiak szerint állapítják meg: Egyedül élő kérelmező esetén, amennyiben a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát, havi 5.000 forint. Egyedül élő kérelmező esetén, amennyiben a havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát meghaladja, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 százalékát, havi 3.500 forint.

Több személyes háztartás esetén amennyiben a háztartásban élők egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékát, havi 4.000 forint. Több személyes háztartás esetén, amennyiben a háztartásban élők egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékát meghaladja, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 százalékát, havi 2.500 forint. A lakásfenntartási támogatást benyújtó kérelmező, valamint az e támogatás jogosultja köteles házának, lakásának, kertjének rendben tartására.

Szociális rászorultságtól független települési támogatások az eddigiekhez hasonlóan az újszülöttek támogatása, nagycsaládosok támogatása, gyermeküket egyedül nevelő szülők támogatása, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek reggeli étkeztetése.

5.000 forint értékű vásárlási utalvány formájában nyújtott újszülöttek támogatására jogosult az a szülő, akinek a megelőző év december 1-je és tárgyév november 30-a között gyermeke születik.

5000 forint értékű vásárlási utalvány formájában nyújtott nagycsaládosok támogatására jogosult az a szülő, aki három vagy több gyermeket nevel a háztartásában.

Hat hónapig félárú belépésre jogosultak a Kiskun Múzeumba, a Petőfi Sándor Emlékházba, a Móra Ferenc Emlékházba és a Kiskunfélegyházi Városi Strand és Uszodába a gyermeküket egyedül nevelő szülők és gyermekeik.

Külön jövedelemvizsgálat nélkül térítésmentes reggeli étkeztetésben részesülhetnek azon gyermekek, akik halmozottan hátrányos helyzetűek.
 

Az ügyintézés helye továbbra a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal II. em / 82. sz. szoba (Tel.:(+36) 562-047), email: [email protected].
 

Részletes tájékoztató és a szükséges nyomtatványok megtalálhatók a www.kiskunfelegyhaza.hu honlapon is.


 

Kövessen minket a Facebookon is!