Helyi hírek 2015. március 5. 14:30

Földünk és kozmikus környezete

Képgaléria
Földünk és kozmikus környezete
Az önképzőköri foglalkozást az iskola természettudományos laboratóriumában, a Mentoráló Intézményi Program keretében rendezték. Ezen részt vettek általános iskolai földrajztanárok és a gimnázium több természettudományos tárgyat oktató tanára is.









A választott témakör - földtan, őslénytan - különösen alkalmas az egyes tantárgyak közötti kapcsolatok erősítésére. Az ásványok és kőzetek vizsgálata kémiai és fizikai, az őslénytan pedig elsősorban biológiai ismereteket igényel. Ezért a rendezvényen több negyedikes biológia fakultáción részt vevő végzős tanuló is megjelent.

Drága László 10/C osztályos tanuló két témát is érintett, az üledékes ércképződés mellett balatoni kagyló és csigamaradványokról beszélt. A kilencedikes Szabó Dominik négy őshüllő bemutatása mellett a dinoszauruszok kihalásáról tartott rövid interaktív prezentációt. Jankovszki Réka és Czombos András korábbi földrajz szakköri tagok több kiránduláson, túrán is ott voltak. Réka az Érdi Földrajzi Múzeumról, András a kalocsai kirándulásról tartott élménybeszámolót. Ezután kőzetek meghatározását segítő sűrűség, keménység, sósavval szembeni reakcióképességét vizsgálták a diákok. A megfigyeléseiket rögzítették.

Meghívott előadónk Dr. Gulyás Sándor, az SZTE Földtani Tanszékének adjunktusa iskolánkban volt gimnazista. Fél órás igen érdekes előadást tartott a nagykörüi Tisza-üledékekben feltárt és elemzett kagylómintákról. Ez a klímaváltozás, vízjárás elemzésén túl régészeti jelentőséggel is bír.

Az önképző kör ezen foglalkozásához kapcsolódott egy szegedi szakmai kirándulás, a Szegedi Tudomány Egyetem Földtani Tanszékére. Itt hallgatták meg a jelenlévők, Dr. Ősi Attila, geológus, paleontológus előadását, aki a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője, és a lelőhely kutatásának vezetője.

Egyik munkatársa segítségével jutott arra a következtetésre, hogy az Ajkától szintén nem messze fekvő iharkúti bauxit külfejtésben feltárt, felső kréta csehbányai formáció folyóvízi, ártéri üledékei érdemesek a terepi vizsgálatokra. 2010. tavaszán Iharkúton 85 millió éves ceratopsiát ásott ki, amelynek az Ajkaceratops nevet adta.

A rendkívül érdekes, érthető, képekkel szemléltetett előadás nagy élmény volt hetedikes kisgimnazistáinktól kezdve, a megjelent tanárokig minden generáció számára. A végén a diákok kézbe vehettek két megkövült ősmaradványt, egy lábcsontot és egy ceratops pikkelyt, az őslény páncéljából.

Ezután az SZTE Földrajzi Tanszékcsoportjának is helyet adó régi egyetemi campuson a Gazdaság és Társadalomföldrajz Tanszéken kapott a csoport tájékoztatás. Dr. Pál Viktor adjunktus, tanszékvezető-helyettes és dr. Trombitás Tímea fiatal tanársegédnő a tanszéken oktatott tárgyakról ,a szakosodási, elhelyezkedési lehetőségekről beszélt a diákoknak.
 

Ozsvár Péter
   szaktanár


 

Kövessen minket a Facebookon is!