Helyi hírek 2015. március 4. 17:00

135 éve született a szegények segítője

Képgaléria
135 éve született a szegények segítője
135 éve született, 75 éve halt meg dr. Horváth Zoltán ügyvéd, újságíró, országgyűlési képviselő. Életútjáról, munkásságáról Mayer Lászlóné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciójának tagja emlékezett meg a városi könyvtárban.

Mayer Lászlóné elmondta: Horváth Zoltán a katolikus algimnáziumban kezdte pályáját. 1945-ig képviselő is volt, a város közéletében aktívan részt vett. Szerepet vállalt az építkezésekben, az iskolaprogram megvalósításában. Mindig fontosnak tartotta, hogy a város szegény lakosságát segítse.

Politikusként azon kevesek közé tartozott, aki újságíróként és országgyűlési képviselőként is felemelte szavát már 1933-ban a hitlerizmus és a zsidótörvények ellen. Élete és munkássága arra int bennünket, hogy ne pártokban, politikában gondolkozzunk, hanem feladatban – mondta az előadó.

Horváth Zoltánról Kiskunfélegyháza 1988-ban emlékezett meg utoljára. 1945 óta egyetlen lexikon sem szól életéről, munkásságáról, és az internetes felületen is nagyon kevés információt találhatunk. Ezt nagyon méltánytalannak tartja Mayer Lászlóné. Éppen ezért örült annak, hogy a Terror Háza nemrégiben felhívásban kérte, hogy küldjenek be adatokat, akikről méltatlanul elfeledkeztek. A kérésre elküldték Horváth Zoltán adatait, és a múzeum visszajelezte, hogy befogadták azokat. Van tehát remény arra, hogy a politikus, újságíró erényeit a szélesebb nyilvánosság is megismerheti, és életműve az utókor számára is elérhető lesz.

s.r

Kövessen minket a Facebookon is!