Helyi hírek 2015. március 6. 07:30

273 millió forintra pályázik 13 félegyházi társasház

273 millió forintra pályázik 13 félegyházi társasház
13 társasház illetve lakásszövetkezet energia-megtakarítást eredményező korszerűsítési pályázatának támogatásáról döntött február 27-i ülésén a félegyházi képviselő-testület. A tervezett beruházás összköltsége 273 millió forint - mondta el Bense Zoltán a városüzemeltetési bizottság elnöke.



Mint megtudtuk, a társasházak illetve lakásszövetkezetek az Otthon melege program keretében kívánnak pályázni, a minimum 4, de maximum 60 lakással rendelkező épületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítési pályázatán. A város a nyertes pályázatokat a bekerülési költség 10-15 százalékával támogatja. A magasabb támogatási intenzitás azokra a lakóépületekre érvényes, ahol az életveszélyes gyűjtőkémények felújítására is sor kerülne.

A pályázatot benyújtó lakóközösségek mindegyike ugyanazokat a beavatkozásokat valósítaná meg: az alsó és felső födém víz- és hőszigetelését, homlokzatszigetelést, és a nyílászárók cseréjét - ezek kötelező műszaki paraméterek –, továbbá a szükséges épületgépészeti beavatkozásokat. Ez utóbbi alatt az életveszélyes gyűjtőkémények felújítása és a kondenzációs kazánok cseréje értendő - magyarázza Bense Zoltán. 

- Mi az oka annak, hogy míg a város teljes területéről érkeztek be pályázatok, a Móraváros gyakorlatilag teljesen kimaradt?

- Ez abból adódik, hogy a Móravárosban az a meglehetősen hibás gyakorlat terjedt el, hogy a gyűjtőkéményeket egyszerűen megszüntették, és villanybojlereket szereltek be. Mivel a melegvíz-előállítás többségében nappali árammal, villanybojlerekkel történik, ezek az épületek a kötelező szigetelés és nyílászáró cserék elvégzése után sem tudják teljesíteni a társasházi pályázat azon követelményét, hogy a beruházást követően minimum a „C” energiaosztályt az épület elérje.

- Mi lehet a megoldás ezekben az épületekben?

- 22 társasházat érint ez a probléma a Móravárosban, amit egy szociális városrehabilitáció keretében lehetne kezelni. Amennyiben tehát a Majsai úti lakótelep 2010-es beruházásához hasonló szociális városrehabilitációs pályázati forrás lesz elérhető, annak egyik lehetséges helyszíneként érdemes a Móravárosra gondolni.

- Mekkora esélye van a félegyházi lakóközösségeknek arra, hogy a tervezett felújítások megvalósulhatnak?

- A pályázati útmutató szerint a dél-alföldi régió pályázóinak támogatására valamivel több, mint 1,6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, míg a félegyházi társasházak igénye önmagában eléri az 500 millió forintot. Ebből az sejthető, hogy nem nyerhet mindegyik közösség.

- A napirendi pont megvitatása kapcsán elhangzott a kérdés: van-e bármilyen ráhatása az önkormányzatnak arra, hogy a nyertes pályázatok munkálataival félegyházi vállalkozásokat bízzanak meg?

- Az adott társasház dönti el, hogy kivel végezteti a felújítást, a közbeszerzési eljárást - azokban az esetekben ahol ez kötelező - a társasházak folytatják le. Az önkormányzat csak támogatja a lakóközösséget, mi is csak remélni tudjuk, hogy minél több félegyházi vállalkozás kap lehetőséget generálkivitelezőként vagy alvállalkozóként ezekben a beruházásokban. A pályázatokat április 30-ától lehet beadni, a kiírás szerint a kivitelezői ajánlatokat akkor már csatolni kell. Az önkormányzat a maga eszközeivel szeretné segíteni a tehetséges helyi vállalkozások és a lakóközösségek egymásra találását. Ezért arra kérjük azokat az utólagos energia-megtakarítást eredményező társasházi felújításban már komoly referenciával rendelkező félegyházi cégeket, amelyek szívesen vennének részt kivitelezőként ezekben a munkákban, hogy március 20-ig jelezzék ezt a szándékot az alábbi levelezési címen és mi eljuttatjuk elérhetőségüket a társasházak közös képviselőihez.
 

Farkas Mihály pályázati referens

  [email protected]


 

Kövessen minket a Facebookon is!