Helyi hírek 2015. március 15. 07:30

1848-as honvédek – életük alkonyán

Képgaléria
1848-as honvédek – életük alkonyán
Kiskunfélegyháza 1902. szeptember 19-én ünnepséget tartott Kossuth Lajos születésének 100. évfordulója alkalmából. A Kossuth-kultusz mindig is jelen volt a 48-as eszmékhez hű városban: 1886-ban díszpolgári címmel tüntették ki az emigrációban élő nagy hazafit, rá egy évre a település főutcája vette fel nevét, Kossuth 1894-ben bekövetkezett halálakor pedig városi gyászünnepélyt tartottak.

Az 1902-es rendezvény emelkedett hangulatban telt, alkalmat adott arra, hogy Kossuth születési évfordulója kapcsán felidézzék életútját, politikusi pályáját. Az akkori helyi újság vezércikkben magasztalta Kossuth érdemeit és címoldalon közölte le Móra István „Kossuth” című versét.


Az ünnepség részeként a városi képviselő-testület díszközgyűlést tartott, a Városház téren (mai Petőfi téren) pedig szónoklatokkal, szavalatokkal, Kossuth-nótákkal emlékeztek a haza nagyjának 100. születésnapjára. Este 150 fős bankettet rendeztek a Koronában, ahol 19 „öreg honvédet” a város látott vendégül. Róluk közös kép is készült, 54 évvel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörése után 18 hajdani félegyházi katona látható rajta, mindannyian 70 év felettiek. Közülük többen a Lehel- és Hunyadi-huszároknál szolgáltak, mások a 26., a 104. honvédzászlóalj, illetve a 7. huszárezred kötelékébe tartoztak.

Az egykori hősök, őseink emléke előtt tisztelegve, álljon itt a levéltárban is fennmaradt képen látható veterán katonák névsora: Varga Mátyás, Csabai István, Szénási József, Horváth Pál, Dobák Orbán, Csapó János, Ónodi Gábor, Mácsai Lőrinc, Krizsa Péter, Szabó Antal, Móczár Gáspár, Móczár László, Budai Flórián, Faragó János, Terjék József, Tóth Pál, Szabó Flórián, Selyem Gáspár.

Ónodi Márta



 

Kövessen minket a Facebookon is!