Helyi hírek 2015. március 7. 09:30 Forrás: Petőfi Népe

Jól mennek a dolgok Fülöpjakabon

Jól mennek a dolgok Fülöpjakabon
A fülöpjakabiak elégedettek az önkormányzat és a település vezetőinek munkájával. Legalábbis ez derült ki a keddi falugyűlésen, ami különösebb hozzászólás nélkül egy óra alatt lezajlott.


A település új polgármestere, Szénási Zoltán az október óta eltelt időszakról számolt be a jelenlévőknek.



Beszélt a polgármesteri hivatalban történt személyi változásokról, illetve bemutatta a község új háziorvosát, dr. Nagy Sándort, aki év eleje óta látja el a falubelieket. Elmondta, az orvosi rendelőben új mosdót alakítanak ki és új eszközöket is vásároltak a betegellátás színvonalának javítása érdekében. Ugyanakkor beszámolt arról is, hogy felújításra szorul az iskola tornaterme, mert az épület beázik. A problémát jelezték a fenntartó tankerület felé, ám eddig nem kaptak biztató választ, ezért azt tervezik, hogy társadalmi munkában, saját költségükön javítják meg a tetőt.

A polgármester az Alkotmány utca rendbetételéről is tájékoztatta a helyieket. Elmondta, a beruházásra 9,6 millió forint áll a rendelkezésükre. Beszámolójából kiderült tárgyalásokat folytattak a közútkezelővel a balesetveszély megszüntetéséről a félegyházi kereszteződésben. Szénási Zoltán kérte, hogy a közeli ház védelmében építsenek szalagkorlátot, mert több baleset is történt már a fülöpjakabi és a félegyházi út kereszteződésében. A közútkezelő szakemberei viszont jelzőtáblák és figyelemfelkeltő csíkok felfestését látják célra vezetőbbnek. A kereszteződésben a kerékpárút megvilágítását, valamint a határútig járda építését is tervezik. Ugyanakkor felújítják a település központjában található két buszvárót is.

Szánási Zoltán elmondta, a faluban található üres építési telkek benépesítése céljával meghirdetik az úgynevezett Porta Programot, melynek lényege, hogy a náluk letelepedni kívánó családok visszakapják az önkormányzattól a telek árát, amennyiben öt éven belül bemutatják lakásuk használatbavételi engedélyét.

A polgármester szólt arról az új kezdeményezésről is, miszerint az újszülöttek tiszteletére minden évben fát ültetnek, mégpedig hársfákat a kerékpárút mentén. A gyereknap keretében pedig ünnepélyes keretek között helyezik ki a gyermekek névtábláját saját fájuk mellé. A falugyűlésen dr. Bóna Csaba, jegyző a szociális törvény változásairól, Csáki Gábor, a Bácsvíz Zrt. munkatársa pedig az ivóvízminőség-javító programról számolt be. A vízügyi szakember elmondta, a beruházás során távvezeték épül Fülöpjakab és Félegyháza között, ezen keresztül jut el a tiszta víz a községbe, ahol egyébként a napokban elkezdődik az új víztorony építése is.

A falugyűlés zárásaként az új falugazdász, Kovácsné Kővágó Ágnes is bemutatkozott, aki az őstermelőkre vonatkozó határidőkre és egyéb kötelezettségekre hívta fel a fülöpjakabi gazdák figyelmét.


Fotó: Vajda Piroska

 

Kövessen minket a Facebookon is!