Kitekintő 2015. március 7. 21:15 Forrás: MTI

Szabadon engedték Tóásó Elődöt

Szabadon engedték Tóásó Elődöt
Kiengedték bolíviai börtönéből az erdélyi, szovátai származású Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban zajló, úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottját és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot - jelentette szombat este az EFE hírügynökség az "ügyet jól ismerő forrásokra" hivatkozva.


Tóásó és Tadic már szerda este elhagyta a La Paz-i büntető intézményt, de az információ csak szombaton vált ismertté - írta a spanyol hírügynökség a per más vádlottainak egyik ügyvédjére hivatkozva, aki nem akarta megnevezni magát.

Mindkét férfit fegyveres felkelésben való bűnrészességért - vádalku nyomán - öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték. Ez az idő letelt, így nem kell tovább börtönben lenniük - emlékeztetett a hírügynökség.
 

Terrorizmus vádja

Az ügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak.


Fotó: MTI - EPA


 

Kövessen minket a Facebookon is!