Helyi hírek 2015. március 10. 11:10

Székely lobogó leng a félegyházi városházán

Képgaléria
Székely lobogó leng a félegyházi városházán
Március 10-én a Székely Szabadság Napján visszakerült a székely zászló a félegyházi városháza erkélyére. A lobogó kihelyezése a székely autonómia támogatását jelzi. Ezzel is szeretnénk támogatni a székelyföldi testvértelepülésünket Korondot, valamint erdélyi testvérvárosainkat: Tordát és Segesvárt az őket is érintő autonómia törekvéseikben - mondta el a zászló kihelyezésekor Csányi József polgármester.

A lobogó kihelyezését Kollár László önkormányzati képviselő kezdeményezte. A jobbikos városatya elmondta, hogy eredeti indítványában azt kérte, hogy a székely zászló az Európai Unió zászlaja helyére kerüljön mindaddig, amíg az európai közösség nem áll a székelyföldi autonómia támogatói mellé. A többség azonban ezt a javaslatot nem támogatta. Elfogadja a döntést, mert véleménye szerint a székely zászló kihelyezésével így is deklaráljuk a kiállásunkat, együttérzésünket a székelyekkel.

1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a székely vértanúkat. Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak. A ma élőknek ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, de az összetartozásé is.

H. S.


 

Kövessen minket a Facebookon is!