Helyi hírek 2015. március 18. 11:00

Róna Kincse - gyógyulás és megelőzés gyógyvízzel

Képgaléria
Róna Kincse - gyógyulás és megelőzés gyógyvízzel
Különleges szerencse a félegyháziak számára, hogy mozgásszervi, ízületi és degeneratív gerincbetegségeikből adódó panaszaikat egész évben orvosolhatják a helyben elérhető hidrogénkarbonátos, magas kovasav tartalmú gyógyvízzel.

Bár ez a lehetőség több mint fél évszázada adott, sokan talán még mindig nem tudják, hogy milyen lehetőség rejlik a 2507 méterről felszínre hozott gyógyvízben, amely a Róna Kincse nevet kapta, és amelynek áldásos hatásait bárki élvezheti a városi kórház területén álló gyógyfürdőben.

1961-ben fúrták a kutat, amely felszínre hozza az orvosi kísérletek alapján 1998-ban gyógyhatású vízzé minősített, magas metakovasav tartalommal rendelkező hidrogénkarbonátos vizet. A kút a Róna Kincse nevet a 2000-es évektől viseli.

- Az orvosi kísérletek azt támasztották alá, hogy a Róna Kincse gyógyvíz kifejezetten jótékony hatású mozgásszervi betegségek, ízületi panaszok és degeneratív gerincbetegségek esetén. A gyógyvíz szűretlenül, mindenféle kezeléstől és idegen anyagtól mentesen kerül a fürdő medencéibe. A hűtés - 51 fokról 36 illetve 38 fokra - nem hideg víz hozzáadásával, hanem egy speciális hőcserélő rendszer segítségével történik - tudtuk meg Kelemen József fürdővezetőtől, aki szerint akár napi rendszerességgel érdemes 30 perces fürdőt venni a gyógyvízben.

Mint a szakembertől megtudtuk, a gyógyfürdő egység fürdőgyógyászat, fizikoterápia, gyógytorna részlegekből áll. A gyógyvizes medence mellett súlyfürdő, víz alatti csoportos torna, masszázs, iszapkezelés, víz alatti vízsugár masszázs, szénsavkád kezelés, 18 éves kor alatti gyógyúszás, tornatermi csoportos és egyéni gyógytorna (nyirokkezelés), továbbá fizikoterápia: lézer- és mágnesterápia, kis- és középfrekvenciás kezelések (ultrahang, TENS, iontoforézis, lézer- és mágnes terápia, lökéshullám) szolgálják a betegek gyógyulását. Ezek a kezelések orvosi beutalóval (reumatológus, ortopéd szakorvos, traumatológus) vehetők igénybe.

A fürdőgyógyászati kezelések részleges térítési díj-kötelesek, míg a fizikoterápia és a gyógytorna térítési díj-mentes a betegek részére. A fürdőgyógyászati kezelések gyógykúrája évente két alkalommal vehető igénybe orvosi beutalóval, kedvezményesen. Ilyenkor akár 4 féle kezelést kaphat 15 alkalommal a beteg tb-finanszírozás mellett. Jegy- és bérletrendszer alapján azonban egész évben látogatható a félegyházi fürdő, orvosi beutaló nélkül, rekreációs, egészségmegőrző célzattal. A gyógyvíz, a masszázs és az infraszauna önköltséges áron ilyenkor is igénybe vehető.

A következő hetekben bemutatjuk a Félegyházi Közlöny olvasóinak a Róna Kincse fürdőben rendelkezésre álló kezelési formákat. Azok között, akik március 20-áig eljuttatják nevüket és címüket a Félegyházi Közlöny szerkesztőségébe (6100 Kiskunfélegyháza, Szent János tér 2.), kisorsolunk három darab két főre szóló belépőt a Róna Kincse fürdőbe. A borítékra írják rá: Róna Kincse!

Sorsolás: március 23-án, hétfőn!


A nyertesek nevét következő lapszámunkban közöljük.


 

Kövessen minket a Facebookon is!