Helyi hírek 2015. március 16. 21:25

Emléktáblát avattak a félegyházi honvédszázados tiszteletére

Képgaléria
Emléktáblát avattak a félegyházi honvédszázados tiszteletére
Március 15-én a városi ünnepség után avatták fel Kukányi Alajos honvédszázados emléktábláját a Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 1. szám alatt, egykori otthona falán. Az avató ünnepségen jelen voltak az 1848-49-es szabadságharc honvédszázadosának dédunokái, Kukányi Klára és Kárpáti László is.

Az emléktábla felállítását Kovács Gyula, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagja kezdeményezte. Az avatáskor elmondta: 1898. március 15-én, a forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján nagyszabású ünnepségsorozat volt Kiskunfélegyházán. A Félegyházi Hírlap két oldalon számolt be a történtekről. Az első oldalon a magasztos hangnemben írt „Szabadság ünnepe” című írás mellett Móra Ferencnek – az erre az alkalomra írt – Március 15 verse szerepelt. A második oldalon a történéseket és az ünnepi szónoklatokat olvashatjuk. Az újságcikk legvégén név szerint említik a még élő 48-as honvédokat, elsőként – a köztük rangidős – Kukányi Alajos honvédszázadost, akit a 48-as Függetlenségi Párt küldöttségileg üdvözölt.

Az ünnepségsorozat után Kukányi Lajosról méltatlanul elfeledkeztünk. Ezért is fontos életútját felidézni, emlékét megőrizni.

Kukányi Alajos 1816-ban született a felvidéki Ó-Gyállán. Nagy érdemeket szerzett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban. Bem seregében harcolva az 1849. február 9-ei piski csatában, kemény küzdelemben súlyosan megsebesült, melynek következményeit élete végéig viselte. Déván került fogságba, de Bécsben indult vizsgálat ellene. Ezután beosztották ezredéhez, ahonnan a honvédsereghez szökött át. Az egri újonctelepet már századosi rendfokozatban vezette. Világosnál tette le a fegyvert. A honvédszázados neve a kiegyezés után bukkant fel Kiskunfélegyházán. 1869-től lett a város lakója. Tevékenyen bekapcsolódott a város közéletébe, részt vett a vármegye közügyeinek intézésében is. Hosszú időn át tagja volt a római katolikus iskolaszéknek. Városi képviselőként több bizottsági feladatot is ellátott. 1900-ban halt meg Kiskunfélegyházán.

H. S.

Fotó: Kürti László



 

Kövessen minket a Facebookon is!