Helyi hírek 2015. március 18. 13:00

Ismét élettel telhet meg az Innovációs Központ

Képgaléria
Ismét élettel telhet meg az Innovációs Központ
Még 2003-ban döntött a félegyházi önkormányzat, hogy 90 millió forint PHARE támogatásra nyújt be pályázatot, amelynek sikere esetén - jelentős saját forrással kiegészítve azt - új funkciót kap a Szent János tér 2. szám alatti ingatlan. A pályázat nyert, a projekt megvalósult. A város frekventált helyén létrejött, és élettel telt meg az Innovációs Központ.

A tervezés a kecskeméti Boros Pál Pro Architectura és Ybl-díjas építész nevéhez fűződik. A végeredményt az építész az epiteszforum.hu oldalon is bemutatta, mint az értékmentés szép példáját. Az itt megjelent, gazdag fotódokumentációval színesített írásában beszámol arról is, hogy a kiviteli tervek készítésének időszakában oly mértékű állagromlás következett be az eredeti vályogházon a tetőbeázások, és a melléépítés következményeként, hogy az épületet elbontották, és gyakorlatilag újraépítették.

Így lett az Innovációs Központ épülete a város egyik büszkesége, amely méltán szerepelt építészeti szaklapok hasábjain. A PHARE pályázat értelmében a funkció is adott volt: az elnevezésnek megfelelően a Ficsór József polgármester nevével fémjelzett városvezetés ebben az irodaházban képzelte el annak a „szellemi központnak” az elhelyezését, amely Félegyházán a kreatív, innovatív, újító elképzelések valóra váltásának generátora lett volna.

A folyamat el is kezdődött. Németh Péter önkormányzati dolgozóként a beruházás utolsó fázisában kapcsolódott be a projektbe, - ő koordinálta például a teljes épület egységes bútorokkal való berendezését - majd felelt az 5 éves fenntartási időszakban a szakmai munkáért.

- Átadását követően minden tekintetben méltó volt az Innovációs Központ a neki szánt feladatra. A bérlők tevékenysége, az itt folyó szakmai munka, a megrendezett konferenciák, szakmai találkozók, programok széles körben ismertté tették az irodaházat – idézi fel az első éveket a szakember. - Az épület szolgáltatás kínálatát nagymértékben meghatározta, hogy a megnyitást követően két fejlesztési terület feladatellátása is a falak közé költözött, 2006-ban a kistérségi munkaszervezet, 2007-től a Kiskunhalas, Kiskunmajsa és Kiskunfélegyháza mezővárosok és térségeik vidékfejlesztési ügyintézése indult el a LEADER-program keretében a központban.

Az okokat nem ismerjük, de az tény, hogy a Ficsór Józsefet követő városvezetés nem dédelgetett nagyszabású terveket a több mint százmillió forintból megújult épülettel kapcsolatban. Az értékes ingatlan egyre elhagyatottabb és elhanyagoltabb lett, a bútorokkal, berendezési tárgyakkal együtt a bérlők is folyamatosan ritkultak, majd szinte teljesen elfogytak.

- Beázott, dohos, bútor nélküli, hasznosítatlan irodákat, elhanyagolt udvart, eldugult ereszcsatornát, elmozdult cserepeket találtam, amikor az új városvezetéstől feladatul kaptam az Innovációs Központ hasznosításra alkalmassá tételét – tudtuk meg Vígh Lajosné gondnokságvezetőtől, amit tekintettel arra, hogy ebben az épületben vannak a Félegyházi Közlöny irodái is, csak megerősíteni tudunk.

Idén év elején megkezdődtek az intézmény állagmegóvó karbantartási munkálatai. Közcélú munkások bevonásával tisztasági festést kapott minden helyiség, megszüntették a beázásokat, elvégezték a szükséges javítási és takarítási munkálatokat, újra kiadhatóvá tették az irodákat, így jelenleg négy iroda és két konferenciaterem várja a bérlőket. Mindehhez 110 ezer forint anyagköltségre, no és persze szándékra, meg némi odafigyelésre volt szükség…

T. T.

llyen volt - ilyen lett. A külső képek forrása az epeteszforum.hu oldal. A fotók az épület felújítását követően készültek. A belső képek az idei, év eleji állapotot tükrözik. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!