Kitekintő 2014. március 1. 19:06 Forrás: femina.hu

Döntött a kormány, ezentúl ingyenes lesz

A mérőórákkal kapcsolatos összes költség szolgáltatókra terheléséről és a Főgáz teljes fogyasztóvédelmi átvilágításáról döntött szerdai ülésén a kormány.

rezsicsökkentések végrehajtásáért felelős munkacsoport a bejelentés szerint már a héten megkezdi a mérőórákkal kapcsolatos költségek szolgáltatókra terheléséhez szükséges jogszabályi háttér kidolgozását.

Minden mérőórára vonatkozna

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentések végrehajtásáért felelős munkacsoport vezetőjének elmondása szerint az intézkedés minden típusú mérőórát érintene, és a lehető leggyorsabban kívánják bevezetni azt.

Mindez a kormány álláspontja szerint tulajdonjogi probléma, hiszen, ha a mérőóra a szolgáltató tulajdona, akkor miért kellene érte fizetnie a fogyasztónak?

A tulajdonjog szerint a tulajdonosnak kell állnia a költségeket. Giró-Szász András kormányszóvivő az eddigi helyzetet abszurdnak nevezte, melyet ahhoz hasonlított, mintha a hentesnél a vásárlónak kellene kifizetnie a mérleget.

A kormányszóvivői tájékoztatón az MTI közlése szerint Németh Szilárd elmondta: négy területen, egyebek mellett az alapdíj kérdésében további számítások elvégzéséről, információk beszerzéséről is döntött a kormány.

Valójában csak a vízórákat érinti?

Az MTI információi szerint azonban csak a vízműveket érintheti a mérőórákkal kapcsolatos költségek szolgáltatókra terhelése, ugyanis a villanyórákkal és a gázórákkal kapcsolatos költségeket jelenleg sem a fogyasztók fizetik.
Boross Norbert, az Elmű-Émász csoport szóvivője az MTI-nek azt mondta, a villamosenergia-szolgáltatásban a mérők felszereléséért, cseréjéért, hitelesítéséért, karbantartásáért jelenleg nem kell fizetni.

Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője pedig azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a hatályos jogszabályok értelmében az egyetemes gázszolgáltatás keretében a gázmérő az elosztó engedélyes tulajdonában van, így a mérő hitelesítési vizsgálata, illetve cseréje és az ezzel kapcsolatos költségek eddig is a szolgáltatót terhelték.

A tervezett intézkedés érintheti ugyanakkor a víziközmű-társaságokat. Az MTI szerette volna megtudni a Fővárosi Vízművektől és a Tiszamenti Regionális Vízművektől, hogy a vízórákkal kapcsolatban milyen költségek mekkora összegben terhelik a fogyasztókat, de kérdésére a hír közlésének időpontjáig nem kapott választ.

Kövessen minket a Facebookon is!