Gazdaság 2015. március 20. 11:15 Forrás: origo.hu

Nyíregyházán építik a magyar szélessávot

Nyíregyházán építik a magyar szélessávot
Intelligens várossá alakul át Nyíregyháza, még idén a város összes háztartásában kiépül a szupergyors internetezést biztosító hálózat. A tapasztalatokat felhasználják az egész országra kiterjedő fejlesztéssorozatnál.

Nyíregyházán kezdődik az országos szélessávú internethálózat kiépítése - jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a Digitális Magyarország program első állomásán.


A digitális város összes háztartásának elérhetővé válik a gyors, legalább 30 megabites internet még az év végéig.
 

Félmillió lakásba jut el idén a szélessáv

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta, a hálózatfejlesztési munkák során több mint hétezer háztartásban épül ki a szélessáv, erre csak Nyíregyházán mintegy félmilliárd forintot fordít a cég az év végéig. Idei célkitűzés az is, hogy országszerte majdnem félmillió háztartásban építsék ki a szupergyors internetet. Emelett a vállalat tovább építi a gyors mobilnetezést biztosító 4G/LTE hálózatot Nyíregyházán és környékén, és folytatja Telekom Okosdigitális nevű oktatási programját, amelynek keretében az elmúlt két évben közel 3000 diákot oktattak a városban az internet biztonságos és tudatos használatára. Seszták Miklós hangsúlyozta, a kormány a piaci és intézményi partnerekkel összefogva 2020-ig Magyarországon eddig nem látott mértékű digitális fejlesztéseket hajt végre, a nyíregyházi alprogram e vállalás első, fontos lépése.
 

Az első állomás Nyíregyháza

Az itt megvalósuló fejlesztések keretében kiépítik az intelligens városi szolgáltatásokat, fejlesztik a közoktatási intézmények informatikai és infrastrukturális rendszerét, egészségügyi-informatikai beruházásokat hajtanak végre, kiterjesztik az e-ügyintézést, többfunkciós városkártyát hoznak létre, bővítik a térfigyelő kameraredszert, és 6000 helyi lakos számára biztosítanak informatikai eszközöket. A rászorulóknak gyakorlati informatikai tudást nyújtó felnőttoktatási program is indul, és a hátrányos helyzetű tanulók számára felzárkózó képzéseket szerveznek. A város huszonöt pontján ingyenes wifi-szolgáltatás lesz elérhető.
 

Gyors internetet minden otthonba

A Digitális Magyarország program a tavaly elfogadott nemzeti infokommunikációs stratégián nyugszik, kitűzött célja, hogy 2018-ra minden magyar háztartásban szélessávú internet legyen elérhető. Ezt az Európai Unió a tagországok számára megadott digitális menetrendjében csak 2020-ra jelölte meg céldátumként. Az idei, nyíregyházi tapasztalokat aztán az egész országban megvalósuló fejlesztéseknél is felhasználják.



 

Kövessen minket a Facebookon is!