Helyi hírek 2015. március 20. 09:00

Virágok a közterekre

Képgaléria
Virágok a közterekre
Ismét virágos város lesz Félegyháza. A képviselő-testület döntése értelmében idén 5 millió forintot költ a város erre a célra. Ennek hatására már a tavasszal látványos lesz a változás, a sok éves elhanyagoltság felszámolására azonban még néhány évre szükség lesz - tudtuk meg Szatmári Andreától, a VSZKSZ igazgatójától.

A cég parkrészlege a költségvetésén felül kapta meg a Félegyháza „felvirágoztatására” szánt 5 millió forintot az önkormányzattól. Az előkészítő munkálatok már javában folynak. A részletekről Pásztor Ferencné, a VSZKSZ parkrészleg vezetője elmondta, hogy egynyári ágyásokat alakítanak ki a polgármesteri hivatal előtt (ahová ismét teljes felületen, a jelenlegi fű helyére is virág kerül) és a Hattyúház övezetében. Itt az elöregedett, beteg fákat kivágták, és két új díszcseresznye fasor beültetését kezdték meg. Egyelőre három ágyás újul meg, de a folyamat jövőre tovább folytatódik a templom irányában.

A Petőfi, illetve a Nepomuki Szent János téren visszapótoljuk akipusztult rózsákat, pimpókat és levendulákat, továbbá növényeket, virágokat ültetünk az ötös főút mellett fekvő Spár áruháznál lévő körforgalomhoz is. A telepítést talajcsere és tápanyag utánpótlás előzi meg.

A buszpályaudvartól „Z” alakban a Városházáig Muskátli színesíti majd a villanyoszlopokat. 15 oszlopra, 81 cserépben 510 növényt helyeznek ki az idén.

A parkrészleg vezetője hozzátette: lépésről lépésre, de folyamatosan szépítik a közterületeket. Az egynyári ágyásba mindenhol a fényviszonyok és a vízigény figyelembevételével választják ki a növényeket, így a polgármesteri hivatal elé egynyári Vinka, a Hattyúház elé pedig Pistike kerül. Ezt megelőzően viszont előbb még rendbe kell tenni a tönkrement, megrongálódott, elhanyagolt ágyásokat. A Pistikék akár már április második felében a végleges helyükön pompázhatnak, a fagyérzékeny Muskátli és Vinka kiültetésére azonban május második feléig várniuk kell a félegyháziaknak.

Pásztor Ferencné abban bízik, hogy a növények, virágágyások óvásában mindenki partner lesz.

- Egyelőre a legforgalmasabb köztereken állítjuk vissza a régi formában a virágágyásokat, de a városvezetés tervei szerint ez egy folyamat kezdete - fogalmaz Bense Zoltán a Városüzemeltetési Bizottság elnöke.

- A Hattyúház előtt elindított díszcseresznye fasor később az Ó-templomig folytatódna. Ezzel egy átfogó rehabilitáció venné kezdetét amelynek eredményeként néhány év alatt átalakulna, szebbé válna a közpark. Hasonló a helyzet a Muskátlik kihelyezésével is. Az ideit egyfajta próbaévnek tekintjük, és ha a tapasztalatok pozitívak lesznek, jövőre akár az önkormányzat és az Ótemplom közötti a lámpaoszlopokra is kerülhet virág. Mindenekelőtt azonban talajszinten kell rendbe tenni az ágyásokat, ami a sokévi elhanyagoltság miatt sok pénzbe és sok munkába kerül.

T. T.

Fotók: A Hattyúház előtt az elöregedett, beteg fákat kivágták, helyette díszcseresznye-fasort ültetnek.


 

Kövessen minket a Facebookon is!