Helyi hírek 2015. március 21. 19:00

A hegyek szelektálnak

Képgaléria
A hegyek szelektálnak
Színes előadással és sok-sok felvétellel a Keleti-Alpok legszebb tájait barangolta be hallgatóságával dr. Karancsi Zoltán a SZTE Földrajzi és Ökoturisztikai tanszékének docense a városi könyvtárban. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött Földrajzi Szabadegyetem záró foglalkozásán Bense Zoltán, az előadássorozat gondozója mutatta be az előadót.

A Keleti-Alpok geológiai jellegzetességeinek, szépségeinek bemutatása mellett Karancsi Zoltán az ökoturizmus fontosságára is felhívta a figyelmet. Hangsúlyozta: az ökoturista olyan szemmel járja környezetét, hogy vigyáz is rá. Ügyel arra, hogy ne zavarja az ott élő állatokat, ne tapossa le a növényeket.

Elmondta, hogy az Alpokra nem jellemző a tömegturizmus. A hegyek ugyanis szelektálnak. Akik jól bírják a csúcsok megmászását, azok vállalkoznak kisebb -nagyobb túrákra. Az ökoturistának azonban tervezni kell. Pontosan tudnia kell, hogy mit akar látni, adott esetben vezető segítségét kérni, aki bemutatja a környezet élővilágát, földrajzi jellegzetességét. Fontos tudnivaló , hogy bizonyos területek csak engedéllyel látogathatók.

s-r


 

Kövessen minket a Facebookon is!