Helyi hírek 2015. március 21. 09:00 Forrás: Petőfi Népe

Újabb cégtemetőt számoltak fel

Képgaléria
Újabb cégtemetőt számoltak fel
Egy igen szerény körülmények között élő kiskunfélegyházi család nevére írattak át Bács-Kiskun, Csongrád, Pest, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok megyei, illetve budapesti cégeket. A cégtemető ügyében vádemelést javasol a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága.


A pénzügyi nyomozók 2013 egy márciusi akcióban több mint negyven helyszínen foglalták le a cégek fiktív átruházásával és vagyonkimentésével kapcsolatos iratokat. A cégátírásokban közreműködő ügyvédet és három társát őrizetbe vették.



A gyanú szerint rövid idő alatt, anyagi ellenszolgáltatás fejében több mint harminc gazdasági társaságot írattak egy kiskunfélegyházi, igen szerény körülmények között élő család nevére. Az átírást egy kiskunfélegyházi ügyvéd intézte.

A strómanok a cégeket működtetni nem akarták. Új székhelyként jellemzően egy Heves megyei, félkész, lakatlan, gazdasági tevékenység folytatására alkalmatlan ingatlant jelöltek meg, de néhány esetben egy kiskunfélegyházi tanyára jegyeztették be a cégeket. 

- A pénzügyi nyomozók egyenként vizsgálták az átírt társaságokat. Több esetben szakértő bevonásával megállapították, hogy a volt tulajdonosok nem csak a cégeket kívánták elpasszolni, hanem az azokban lévő vagyont is kimentették. Ezzel az adótartozások behajtását, illetve a szállítói tartozások kifizetését is meghiúsították - mondta el Barnáné Horváth Melinda, a bűnügyi igazgatóság sajtóreferense. 

A pénzügyi nyomozók bizonyítékokat találtak arra is, hogy az ügyvéd több gazdasági társaság vagyonkimentéséről tudott. A cégek között volt építőiparral, személyszállítással, vendéglátással, kereskedelemmel foglalkozó cég is, de horgászboltot és pékséget is „eltüntettek”. A nyomozás kezdetén közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki az ügyvédet és három társát, végül harmincötre bővült a gyanúsítottak köre. Az ügyvéd, a vagyonkimentő volt ügyvezetők, a cégüket elpasszolók és az átvevők is gyanúsítottként lettek kihallgatva. 

A közokirat-hamisítás mellett a vagyont eltüntetők esetében adócsalást, illetve sikkasztást is a terhükre ró a nyomozóhatóság.


 

Kövessen minket a Facebookon is!