Kitekintő 2014. március 1. 19:14 Forrás: vg.hu

Ötévente terveznek ellenőrizni egy pedagógust

„A tanfelügyeleti rendszer segíteni fogja a tanárok munkáját és nem a számonkérés vagy a szankcionálás lesz majd rá jellemző” – nyilatkozta lapunknak a köznevelésért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa egy fővárosi konferencián elmondta, felmérésük szerint a pedagógusok több mint 90 százaléka igényli a tanfelügyeletet. Ez a rendszerben abban különbözik majd az 1985-ben megszüntetett szakfelügyelettől, hogy lesz benne egységes képzés, s nem az iskolai tanítástól elszakadt szakemberek látják majd ezt a feladatot, hanem gyakorló tanárok. Ők heti egy napot a tanfelügyeletre szánhatnak majd, órakedvezményt kapnak, a pedagógus II. kategóriánál magasabb beosztásba kerülnek.
„Egy ekkora rendszer, mint a köznevelés, ahol 8 ezer intézményben, 160 ezer pedagógus több mint egymillió gyermeket tanít, nem működhet anélkül, hogy a fenntartók ne kövessék a nevelési folyamatokat” – mondta Hoffmann.
"Összesen 5 ezer szakértőre lesz szükség, hogy ötévente egy pedagógust ellenőrizzenek, eddig 7000-en jelentkeztek erre a feladatra” – mondta az Oktatási hivatal (OH) projektigazgatója. Kerekes Balázs közölte, hogy tavaly több mint 50 intézményben, 800 pedagógussal tesztelték a tanfelügyeleti munkát. Jövőre 30 ezer tanfelügyeleti eljárás előkészítésére nyújtanak be EU-s pályázatokat, az OH 3,7 milliárdos uniós keretből gazdálkodhat a pedagógusképzés támogatására.

A minősítési rendszerrel kapcsolatos tiltakozások miatt (túlzottan bürokratikusnak és a már bizonyított tanárok számára megalázónak tartják egyesek) két szakszervezet, a PSZ és a PDSZ is sztrájkbizottságot, az államtitkárság pedig egyeztetéseket kezdeményezett. Hoffmann szerint a portfóliók feltöltéssel kapcsolatban egyesek szándékosan félretájékoztatják, megtévesztik a közvéleményt a választások előtt, semmi olyat nem kérnek a pedagógusoktól, amit nem tudnának teljesíteni. Lapunknak azt mondta, hogy nincs tömeg a sztrájkkezdeményezés mögött. Hoffmann elmondta, hogy az idén portfóliót feltölthető mintegy 25 ezer pedagógus fele már regisztrált (4537-en már valamilyen anyagot, 8-an az összeset feltöltötték), ezzel szemben közel 200-an tagadták meg az eljárásban a részvételt. Az államtitkár szerint a pedagógus portfoliók feltöltésével kapcsolatos értetlenkedések mögött az a tény húzódik, hogy a pedagógus társadalom leszokott arról, hogy óravázlatot készítsen, és sokan a tanmenet elkészítését is felesleges tevékenységnek tekintik.

A napokban az Index egy újabb, Szabó Balázs miniszteri biztos által írt jelentés hozott napvilágra a Klikről. Ebben többek között az áll, hogy az intézményt nem vezetik, csak irányítják, de azt sem hatékonyan. A 2014-es hiány elérheti az 57 milliárdot, a tankerületi igazgatók fele szakmailag nem eléggé felkészült. Hoffmann lapunknak azt mondta, hogy a jelentést jobbító szándékkal rendelték meg, s azóta már több javasolt változtatást végre is hajtottak. Az államtitkár közölte, hogy a tankönyvterjesztés lebonyolítása változatlanul a Kello feladata, a Belügyminisztérium, ezen belül a rendőrség logisztikai segítséget (például járművekkel a szállításban) nyújthat.

 

Kövessen minket a Facebookon is!