• Kezdőlap
  • Hírek
  • Közélet
  • Határozott a képviselő-testület: feljelentést tesz az előző polgármestert és jegyzőt érintő ügyekben
Közélet 2015. március 26. 08:40

Határozott a képviselő-testület: feljelentést tesz az előző polgármestert és jegyzőt érintő ügyekben

Képgaléria
Feljelentést tesz öt ügyben ismeretlen tettes ellen a félegyházi önkormányzat. Erről március 25-i ülésén döntött a képviselő-testület, miután Bense Zoltán ismertette azt a sürgősségi indítványt, amelyet Balla László, Horváth Gábor és Szamosi Endre képviselőtársaival közösen terjesztett elő.

 

 

Mint azt a képviselő felszólalásában ismertette, a rendelkezésükre álló jegyzőkönyvekkel és egyéb bizonyító erejű dokumentumokkal alátámasztott információk szerint a „Komplex telep-program Kiskunfélegyháza város Alpári út 1. – Délibáb utca szegregátumban” elnevezésű projektben dr. Endre Szabolcs a szakmai vezetői tisztségét heti 40 órában – tehát egy új teljes munkaidős jogviszony keretében – külön fizetésért látta el, miközben heti 40 órában jegyzőként tevékenykedett. A képviselők szerint ez amellett, hogy életszerűtlen, fizikailag is lehetetlen. Ráadásul a projekt egy másik vezetője szerint dr. Endre Szabolcs helyett a munkát valójában mások végezték el. Ebben az ügyben gazdasági csalás és költségvetési csalás gyanúja merül fel.

A második ügy a választások előtti napokhoz kötődik, de az előzmények 2013-ig nyúlnak vissza, amikor az Alapítvány a Vagyonvédelem és a Közbiztonság Megszilárdítására 4 darab térfigyelő-kamerát nyert egy 10 millió forint összértékű pályázaton. A projekt ügyintézőjének írásos nyilatkozata szerint a kiskunfélegyházi Tesco körforgalomnál és az AGIP benzinkútnál dr. Endre Szabolcs jegyző utasítására úgy szereltették fel ezeket közvetlenül az októberi választásokat megelőző napokban, hogy be sem üzemelték. A cél ugyanis a képviselők számára rendelkezésre álló információk szerint nem a működés volt, csupán az, hogy az akkori polgármester, Kapus Krisztián egy újabb kampányképet készíttessen előttük. Ez meg is történt, és a fotó a Félegyházi Hírek weboldalon – amelynek felelős kiadója ugyancsak az akkori jegyző volt – meg is jelent. A felszerelt, de üzembe nem helyezett térfigyelő-kamerákat azonban (amelyek több mint 500 ezer forint értéket képviseltek), eltulajdonították. A képviselők szerint ez kimeríti a hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúját.

A harmadik, és a képviselők szerint az egyik legsúlyosabb ügy a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény mosodai tevékenységének kiszervezésével kapcsolatos közbeszerzési eljáráshoz fűződik. A képviselők tudomására jutott információk szerint a korábbi jegyző a hivatalnok számára egyértelműen jelezte mely három céget szükséges meghívni a közbeszerzéshez, ezeket a jegyzőkönyvben elmondottak alapján mindig egy papírfecnin adta át. Ebben az ügyben ráadásul a beérkezett ajánlatokat nem elég, hogy egy személy hozta be a hivatalba (mindhárom ajánlat átadásánál más-más aláírást használva), de a három ajánlat (melyeket elméletileg különböző cégek adtak be) közül kettőnek a fedőlapján még az email cím is megegyezett. Ráadásul a gyanú szerint a három ajánlat egyazon kézírással megcímzett borítékokban érkezett. Az írásos nyilatkozat szerint, miután a összejátszás gyanúját jelezték, a jegyző kívánságára eredménytelenné nyilvánították az eljárást. Ezt követően a jegyző megkísérelte eltüntetni az ajánlatokat, amelyek azonban később más forrásból megkerültek – olvasható a beadványban. Egy másik projekt kapcsán ugyancsak felmerül a képviselők szerint a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban, hamis magánokirat felhasználása és csalás gyanúja.

Végezetül, de nem utolsó sorban a közfeladati helyzettel visszaélés és hanyag kezelés gyanúja miatt a Félegyházi Közlöny körül az októberi helyhatósági választást megelőzően kialakult helyzetben is tisztázni szeretnék a képviselők az akkori polgármester szerepét és felelősségét.

Bense Zoltán felszólalásában hangsúlyozta: a képviselő-testület a beadványban senkit nem kíván bűncselekmény elkövetésével, vagy bármilyen jogellenes magatartással vádolni. De a jogbiztonság és a közérdek tisztasága érdekében kötelességének érzi az említett ügyekben a vizsgálat lefolytatását, amelyre önmagában nem rendelkezik hatáskörrel.

A rendőrségi feljelentés megtételét vaskos dokumentációval támasztották alá az előterjesztők, amit a jelenlévő testületi tagok mindegyike támogatott. Kapus Krisztián felszólalásában külön nyomatékosította: maga is az említett ügyek tisztázásának pártján áll.

Ezt követően még további 30 napirendi pontban hozott határozatot a testület, s a feszültség mindvégig szinte szikrákat szórt a városháza gyönyörű dísztermében. A képviselő-testületi üléseket rendszeresen látogatók hozzászoktak már a gyakran pikírt stílushoz, a régi és a jelenlegi polgármester, vagy éppen a képviselők közötti szóváltásokhoz. Tudjuk: nem kell mindent véresen komolyan venni, így ezeken néha még mosolyra is szalad a szánk. Tegnap azonban valami olyasmi történt a díszterem falai között, ami minden jóérzésű jelenlévőt felháborított: Kapus Krisztián képviselő bántó, megalázó stílusban, nyíltan sértegette az egyik jelenlévő köztisztviselőt. Hogy a volt polgármester személyét szorosan érintő ügyekben milyen eredményre jut majd a rendőrség, hogy születik-e elmarasztaló ítélet, azt egyelőre megjósolni sem lehet. Az viszont bizonyos, hogy tegnap a városháza dísztermében minden jelenlévő meghozta a maga ítéletét. Nevezetesen azt, hogy e falak között (is) megengedhetetlen, hogy egyik ember semmibe vegye a másik méltóságát.

A feljelentésben érintett ügyekre részletekbe menően visszatérünk.

Tóth Timea



 

Kövessen minket a Facebookon is!