Kitekintő 2014. március 2. 17:34 Forrás: szabadfold.hu

Drága lesz a házi pálinka

Akár 80–100 milliárd forintnyi büntetést is fizethet Magyarország az Európai Uniónak, amennyiben az Európai Bíróság úgy dönt, hogy a 2010. szeptember 27-én életbe lépett házi párlatkészítéssel kapcsolatos hazai rendelkezés sérti az uniós jogot.

Az Európai Bíróság vélhetően el fogja meszelni a magyar „szabad” pálinkafőzésről szóló, 2010. szeptember 27-én hatályba lépett rendelkezést. Az ügy miatt tavaly indult kötelezettségszegési eljárás, ez fordult bírósági szakaszba. Az EU azt kifogásolja, hogy Magyarország megsértette azt a korábbi megállapodást, miszerint a kis tételben párlatot készítő magyaroknak a jövedéki adó csupán 50 százalékát kellene megfizetniük, míg az Orbán-kormány adómentessé tette az otthoni pálinkafőzést.

Erősödött a hazai fekete szeszpiac
Az interneten számosan kínálják házi pálinkájukat, az ár literenként 2500–3000 forint. Elszaporodtak a bögrecsárdák, nincs olyan kocsma, ahol a pult alól ne kerülne elő „finánc nem látta” pálinka. Ezt az adóhatóság ritkán, de azért folyamatosan megjelent híradásai is láttatták.

2010 őszéig otthon nem lehetett párlatot készíteni, csak sutyiban, a bérfőzetésért 50 százaléknyi adót kellett leróni. 2010 óta viszont 86 liter 50 százalékos alkoholtartalmú szeszt családi felhasználásra a literenkénti 1668 forintos adó lerovása nélkül lehet lepárolni nemcsak a garázsban, hanem a profi bérfőzdékben is. Amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy megsértettük az uniós szabályokat, megállapodásokat, úgy 2010-ig visszamenőleg akár 80–100 milliárd forintnyi büntetést is kiróhat – nagyjából ennyi a 3,5 év alatt felhalmozódott elmaradt adóbevétel.

Már a „szabadság” első fél éve után kiderült, hogy 5 ezer ellenőrzés 11 százalékában tapasztaltak jogsértést, 2011 végén megtudtuk, hogy nagyjából 8–9 milliárd forinttal csökkent a szeszfőzésből származó jövedékiadó-bevétel. 2012-ben a pénzügyőrség által ellenőrzött párlatok már csaknem 30 százaléka igazolatlan eredetű volt, amelynek egy része valószínűsíthetően háznál főzött termék. 2013-ban hasonló arányokról számoltak be. A hatóságok szerint tavaly 15 millió liter pálinkát főzettünk le bérbe, de saját használatra. Ehhez jött még a becslések szerint legalább 5 millió liter otthoni főzésű szesz. Kimondottan kereskedelmi célra csupán 1,5 millió litert főzettünk tavaly, ami után alig 12 millió forint adót róttunk le.

Kövessen minket a Facebookon is!