Helyi hírek 2015. március 27. 10:15

Robotprogramozó Országos Csapatverseny

Robotprogramozó Országos Csapatverseny
Március 28-án a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium megrendezi a VI. Robotprogramozó országos csapatverseny regionális döntőjét a közoktatás 5-8. évfolyamára járó diákcsapatok számára.


A versenyt hagyományteremtő céllal indítottuk 2010-ben. Az idei tanévben több, mint 80 csapat nevezett az ország teljes területéről. 32 iskola 200 diákja vesz részt a versenyen. A jelentkezők számát tekintve rendezvényünk az ország legnagyobb robotversenyévé vált, amelyre a legjobb általános iskolás korú programozók neveztek be.

A nagy jelentkezőszámra való tekintettel az idei tanévben a versenyt az ország három városában egy időben rendezik és a regionális fordulókból a legjobbak jutnak be az áprilisi döntőbe. A kecskeméti helyszín a legnépesebb, a jelentkezők fele érkezik a szombati fordulóra. Ez mintegy 110 diákot és 25 felkészítő tanárt jelent.

A cél az volt, hogy a tehetséges, informatika, programozás, reáltudományok iránt fokozottan érdeklődő diákok számára lehetőséget biztosítsunk tudásuk, kreativitásuk bemutatására, összemérésére.

A versenyen a Mindstorms NXT robotok programozása a feladat. A csapatoknak 90 perc alatt kellegy előre elkészített terepasztalon akadálypálya jellegű feladatokat megoldaniuk egy előre összeépített robotra írt programok segítségével. A programírás után a csapatok a tesztpályákon bemutatják megoldásaikat, amelyeket szakmai zsűri értékel, a feladat megvalósításának precizitása, a programok forráskódja és a robot tesztpályán látható viselkedése alapján.

A négy évvel ezelőtt elindított verseny mára kinőtte magát, és az országban egyre több iskolában foglalkoznak a robotika oktatással. Ezt bizonyítja a nagy jelentkezőszám is. Külön öröm, hogy Kecskemét élen jár ezen a területen, hiszen a főiskola GAMF Karán, valamint hét középiskolában és három általános iskolában találkozhatnak a diákok robotokkal.


Fotó: illusztráció




 

Kövessen minket a Facebookon is!