Helyi hírek 2015. március 27. 15:30 Forrás: baon.hu

Szombattól ebzárlat lesz Bács-Kiskun megyében

Szombattól ebzárlat lesz Bács-Kiskun megyében
A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint március 28-tól, szombattól Bács-Kiskun megye teljes közigazgatási területén ebzárlat és legeltetési-tilalom lesz érvényben.

Az ebzárlatot a rókák tavaszi, veszettség elleni, országos orális immunizálási kampánya indokolja. A vakcinázás első napja 2015. március 28-a, befejezésének határideje április 2-a. A vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az érintett területeken az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi  Járási Hivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala Kiskunfélegyháza Járás közigazgatási területén, valamint Kiskunmajsa Járás közigazgatási területén 2015. március 28. napjától számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.
A Kiskunfélegyházi és a Kiskunmajsai  járás területén 2015. március 28.-április 10.  között orális rókaimmunizálás  történik, amely során csalétek vakcina kerül kiszórásra.

Az ebzárlat szabályai a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet 12. §- alapján a következők:

(2) Az ebzárlat tartama alatt – a (3)-(4) bekezdésben felsorolt ebek kivételével –

a) tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;

b) kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;

c) a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

(3) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező

a) vadászebek,

b) a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,

c) a katasztrófa-mentő ebek,

d) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek

rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a (2) bekezdésben foglalt korlátozás alól.

(4) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni, feltéve, hogy az ebzárlat nem a 8. § (5) bekezdése szerint lett elrendelve.

(5) Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

(6) Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.


Fotó: illusztráció


 

Kövessen minket a Facebookon is!