Helyi hírek 2015. március 27. 16:30

Átélni a közös játék és éneklés örömét

Képgaléria
Átélni a közös játék és éneklés örömét
„Sárkány paripán vágtattam, gyémánt madarat mosdattam, göncöl szekeret kergettem, Holdfény hajú lányt elvettem.” Éneklik egyre halkabban, majd egyre lassabban az anyukák Weöres Sándor kezdetben gyors, ritmusos verssorait a szőnyegen ülve, miközben gyermekeiket térdükön döcögtetik. A lovacskázás minden gyermek arcára mosolyt csal.

A Ringató foglalkozásokon semmi sem kötelező: a kisebb gyermekek szabadon kúszhatnak-mászhatnak, a nagyobbak totyoghatnak, közben úgyis mindent átleng az énekszó, a zene.

A Ringató egy családi művészeti nevelési program. Elindítója Gállné Gróh Ilona a kilencvenes években szervezte meg az első foglalkozást - akkor mindössze néhány édesanyának. A rendszeres találkozókból mára országos, sőt határon átnyúló mozgalom lett. Jelenleg hetven foglalkozásvezető mintegy kétszáz helyszínen tart foglalkozásokat. Szabóné Csikai Ági kecskeméti zenepedagógus kilenc éve kapcsolódott be az egyedülálló zenei programba. Szerencsésnek érzi magát, mert bár pályája során több korosztály zenei nevelésével foglalkozhatott, munkája a Ringató-foglalkozásokkal vált igazán teljessé.

- Ma is olyan lelkesedéssel, izgalommal készülök a foglalkozásokra, akár a kezdetekben. Amikor a szőnyegre leülök, szinte egy másik világba érkezem meg. Örömteli és sokszor megható érzés látni, ahogy a szülők és a babák rácsodálkoznak a zenei szépségekre, átélik a varázslat megszületését. Mindig arra törekszem, hogy a gyermekek felszabadultak, jókedvűek legyenek, és szüleikkel átéljék az együtténeklés örömét, a közös játék gyönyörű élményét - meséli Szabóné Csikai Ági.

A félórás foglalkozásokon semmi sem kötelező, és nem cél a gyermekek szándékos tanítása, fejlesztése. Kötetlenül, oldott légkörben zajlik a foglalkozás miközben mindent átleng a zene. A kicsik többnyire az édesanyjuk ölében ülnek, így játszanak velük vagy hallgatják a felnőttek énekét, de ha kúszni-mászni, totyogni és nézelődni támad kedvük az sem zavar senkit.

- Minden szülő legnagyobb öröme, ha gyermekét mosolyogni látja. A legdrágább játéknál is kedvesebb a gyermeknek, ha édesanyja, édesapja játszik vele, fölé hajol, megfogja kezét, beszél hozzá, énekel neki. A közös ének varázsát, az alkotás örömét sajnos sokszor kiszorítja a televízió, számítógép. Ezek azonban nem helyettesítik az élő énekszót, az érintést, simogatást, ölelést, csiklandozást, tapsolást. A közös játék, éneklés, mondókázás semmivel nem pótolható kötődést hoz létre anya és apa, valamint gyermeke között.

Kodály Zoltán szerint: „A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.” Nem véletlen, hogy a Ringató alapgondolata is a zenei élménynyújtás. Segít abban, hogy a résztvevő felnőttek - édesanyák, édesapák, nagyszülők - és gyerekek átéljék a játék és éneklés örömét. A foglalkozásokon az óvodát megelőző korosztály zenei nevelésére kapnak mintát a szülők, a kodályi elvek alapján.

- A szülők magyar népi mondókákat, ölbeli játékokat, komponált gyermekdalokat és más népek dalait hallhatják, hogy tudjanak mihez nyúlni, ha nyűgös a gyermekük vagy csak egyszerűen szeretnének játszani vele. Egy kis ölelgetés, simogatás, csiklandozás, taps, játék, éneklés, dúdolás és zenehallgatás. Több olyan dal is van, amelyhez mozgás párosul. A közismert „Sétálunk, sétálunk…” kezdetűnél körbejárunk és leguggolunk, egy másik dalban az arc részeit keressük meg, de olyan ének is van, melyben lovagolunk. Ezeket mindig nagyon élvezik a gyerekek. Magával ragadja őket a dal, a játék, a mondóka hangulata, ritmusa, a szöveg zeneisége. A dalok révén természetes módon fejlődik ritmusérzékük, beszédkészségük, figyelmük, mozgáskészségük és még sorolhatnánk. A kisgyermekkori zenei nevelés hatására fejlődik a gyermekek esztétikai érzéke, és a későbbiekben is fogékonyabbak lesznek a művészi értékekre. A játszó felnőtt és kisgyermek között erős érzelmi kötődés is kialakul. És az együtt töltött időből életre szóló lelki gazdagságot és biztonságot szerez a gyermek.

Szabóné Csikai Ági fontosnak tartja azt is, hogy magyar gyökereinkhez kötődő közösségeket teremtsen az adott településeken. A foglalkozásokra főként édesanyák jönnek, hiszen jól esik egy kicsit kimozdulni, találkozni másokkal, megbeszélni a mindennapi hasonló gondokat, összenevetni, együtt lenni. A Ringató így épít közösséget.

- Októberben lesz öt éve, hogy a könyvtár Betűbölcsi foglalkozásán először hallottunk a Ringatóról. Nagyobbik kislányommal, Laurával kezdtünk el járni, aki ma már óvodás. Testvére, Bianka pedig már pocaklakó korától kezdve résztvevője a foglalkozásoknak - meséli Judit.

A kétgyermekes édesanya mindenképpen fontosnak tartja leányai életében a zenei nevelést, kezdetben a Ringató keretében, hiszen ebben a korban még nagyon fogékonyak, annak ellenére, hogy nem mindig vesznek részt aktívan a foglalkozáson.

- Vannak olyan időszakok, a járás és beszédtanulás idején, amikor inkább azt gyakorolják szívesebben, de alapvetően akkor is mindent hallanak, legfeljebb a játékban nem vesznek részt annyira aktívan.

Judit szerint: a gyermekek mindent megjegyeznek, amit hallanak, még ha éppen nem is arra figyelnek.

– A nagyobbik kislányomnál figyeltem meg, hogy a kisebbiket szótagolva, ritmusra kezdte el beszélni tanítani. Ezt mindenképpen ennek a javára írom, valamint, hogy nagyon sok dalt ismert meg. Az óvodából mindig büszkén jön haza és újságolja: ma ismét olyan éneket tanított neki az óvó néni, amit ő már ismert. Persze, mert Ágnesnél megtanultuk az évek hosszú sora alatt – teszi hozzá az anyuka nevetve.

Bea kisfia, Milos áprilisban lesz két éves, és egy plakátról értesültek a foglalkozásról.

- Ha jól emlékszem, fél éves lehetett Milos, amikor elkezdtünk rendszeresen járni a Ringatóra. Ha másoknak kellene ajánlanom, így írnám le: éneklős, mondókás, játékos, dalos foglalkozás zeneszerszámokkal - mondja Bea.
- Azért szeretem, mert az otthonitól eltérő környezetben, formában lehetek együtt a kisfiammal. Leköti Milos figyelmét, és úgy érzem, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy fiú létére, kétévesen egész mondatokban beszél, és legalább tíz mondókát biztosan el tud mondani önállóan.

Bence tizennégy hónapos. Június óta jár az anyukájával, Roxival a Ringatóra, de kezdetben sokat sírt. Szeptember óta élvezi igazán a foglalkozásokat. Édesapja társastánc tanár, így a zene mindennapi életük fontos része és sokat táncolnak is otthon.

- Úgy gondolom, a zene révén minden területen könnyebben fejleszthető a kisgyermek. Bence a Ringatón különféle hangszereket is megismerhet, ennek külön örülünk, mert szeretnénk, ha a későbbiekben ő maga is játszana. Jelenleg a gitár a kedvence - avat be az édesanya. Roxi hasznosabbnak tartja a foglalkozáson eltöltött játékos perceket, az így szerzett közös élményeket minden méregdrága játéknál.

- Otthon, ha elkezdek egy foglalkozáson tanult mondókát, odajön hozzám és mutogatja, hogy vegyem az ölembe, lovacskázzunk, pont úgy, ahogy a Ringatón szoktuk. Úgy gondolom, ezzel is erősödik a kapcsolatunk. Nem elhanyagolható szempont persze a foglalkozásvezető kedvessége sem, mindig mosolygós természete, így nemcsak a gyerekek szeretnek hozzá járni, hanem az anyukák is - teszi hozzá Roxi.

Kodály Zoltán szerint az ének felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít, figyelemre, fegyelemre szoktat, és szebbé, gazdagabbá teszi az életet. Szabóné Csikai Ági Kiskunfélegyházán a művelődési központban szerdánként 9 óra 30 perctől várja a kisgyermekes családokat. Ezen kívül Kecskeméten két helyszínen, Katonatelepen, Nagykőrösön és Kunszálláson tart Ringató-foglalkozásokat.
 

Ringató már a kórházban is

Hazay Tímea, Hazay Annamária és Venczel Mónika Ringató foglalkozásvezetők 2014 januárjában új dologba kezdtek: PIC (koraszülött intenzív osztály - a szerk.) Ringatót szerveztek a budapesti Semmelweis Egyetem 1. sz. Gyermekklinikáján. Az egyéves önkéntes munkájuk meghozta a gyümölcsét, hiszen több kórház PIC osztálya számára is ismertté vált a program, így decembertől Kecskeméten is elindult a PIC Ringató. „Énekekkel, mondókákkal, dünnyögőkkel, altatókkal segítjük az ott gyógyuló babákat és az őket vigyázó, értük aggódó anyukákat, apukákat. Úgy érzem, sokat jelenthet a kórházi környezetben az élő énekszó, a gitár, néhány mondat, pár perc csöndes hallgatás” - fogalmazott Szabóné Csikai Ági.



 

Kövessen minket a Facebookon is!