Helyi hírek 2015. március 30. 19:00

A pékek és cukrászok legjobbja, Ferenc Mónika

Képgaléria
A pékek és cukrászok legjobbja, Ferenc Mónika
Ferenc Mónika, a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakiskola tanulója nyerte az idei pék-cukrász szakma tanulóinak országos versenyét. Mónika 18 intézmény 22 diákját utasította maga mögé elméleti és gyakorlati felkészültségével. Megkapta a legjobb szóbeli különdíjat, a legjobb pék gyakorlat különdíját, a legjobb cukrász gyakorlat különdíját, valamint az oktatói szavazatok alapján a legszebb pék termék különdíjat is ő érdemelte ki.

A Szegeden megtartott Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenyen először öt órás írásbelin vettek részt a tanulók, ami tartalmazott szakmai számításokat, pék technológiai-, cukrászati- és géptani kérdéseket. Az írásbelit a szóbeli vizsgarész követte. 10 percben két tételből kellett beszámolni. Gazdasági ismeretekből az üzleti tervet, pék technológiából a kelesztést, pihentetést és gépeit kérte számon a 3 tagú versenybizottság. A következő napon a 4 órás pék technológia gyakorlat feladata 90 db tepertős pogácsa és 60 db zsúr tepertős pogácsa készítése volt, az anyagnorma megadásától egészen a késztermék bírálatáig. A laboratóriumi mérések során liszt savfokot kellett meghatározni titrálással. A csomagolás modulból termékek csomagolása, felcímkézése és feladatlapok kitöltése volt a feladat. Az utolsó, de nagyon jelentős pontszámmal bíró feladat a cukrász technológia gyakorlat volt. 6 óra állt rendelkezésére a versenyzőknek egy választott díszmunka, egy tizenhat szeletes legyező torta és fél kiló Néró teasütemény elkészítésére. Mónika mindezeket magabiztosan 87 százalékos teljesítménnyel végezte el.

Az első helyezésért járó díjak mellett iskolájának is elhozta a legjobb képzésért járó vándorserleget. A díjak és a serleg mellett nyert mikrohullámú sütőt, konyhai robotgépet, turmixot, kerámia edény készletet, vásárlási utalványt és számos kisebb támogatói díjat is.

Elméleti oktatói Nagy Melinda, Bajzák Zita, Patyiné Gyóni Márta és Kiss-Feketéné Bodor Barbara voltak. A gyakorlati fogásokra a P&P Kft. és szakoktatói, Horváth Krisztián, Dányi János és Nagy Csaba készítették fel.

Ferenc Mónika arra készül, hogy a szakiskola elvégzése után leérettségizik, és szeretne a szakmájához kapcsolódó főiskolán, vagy egyetemen továbbtanulni.

H. S.


 

Kövessen minket a Facebookon is!