Kunszállás 2015. április 1. 18:55

Terveket, beszámolókat hallhattak a kunszállási falugyűlésen /Videóval/

Képgaléria
Az Ivóvízminőség-javító projekt tájékoztatója, a hulladékgazdálkodás, a Faluőrség eredményeinek ismertetése és a „Falvak-Éjszakája” kulturális program tartozott a kunszállási falugyűlés főbb napirendjei közé március 30-án. A Petőfi Rendezvény- és Faluházban kérdéseket is feltehettek a településen élők. A Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató Kft. részéről Puskás Jenő ügyvezető, míg az ivóvízminőség- javító projektről a kivitelező cég képviselői tartottak ismertetőt.

A hulladékgazdálkodás kapcsán a zöld hulladék gyűjtése, a komposztáló edények kihelyezése került szóba. A cég ügyvezetője elmondta, a lakosok az önkormányzat felé jelezhetik igényüket az edényzetekre, ami többféle méretben megrendelhető.

 

Az ivóvízminőség- javító projektről a kivitelező ÉKISZ Építőipari Kft. képviselői ismertették a beruházás menetét.
 

A munkálatok befejezése után január 2-án indult el a próbaüzem, február 3-ától pedig közvetlenül a vízhálózatra termel a vízmű. A projekten belül felújítási- és hálózatrekonstrukciós munkák valósultak meg, valamint új vízkezelő berendezés került telepítésre, amely alkalmas arzén, vas és mangán eltávolítására. A mérések alapján a szűrt szolgáltatott víz a jelenlegi szigorú előírásoknak maradéktalanul megfelel. A vízmű telep teljesen megújult.

 

Kunszállás polgármestere, Kovács Imre a faluőrség eddigi működéséről tartott tájékoztatót.
 

A kunszállási önkormányzat és a polgárőrség szorosabb együttműködésének köszönhetően 2015. március végéig kísérleti jelleggel, ezt követően pedig véglegesen elindult az új faluőrség. A folyamatos járőrszolgálatot új terepjáróval teljesítik a településen.
 

A faluőrség hívószáma: 06/20-9-790-790
 

- Megkíséreltünk egy sajátos új településőrséget létrehozni. Ez nem más, mint az önkormányzatnak és a polgárőrségnek egy szorosabb együttműködése. Párosult hozzá egy technikai fejlesztés. A szolgálati autó újraélesztő készülékkel és rendszámfelismerő szoftverrel is el van látva.

- Közbiztonsági, vagyonvédelmi és szociális feladatokat is elvégez a faluőrség. A lakossághoz segélyhívó készülékeket helyeztek ki, így a bajban segítséget nyújtunk.

 

A nap 24 órájában működik
 

- A szolgálati járművet napközben a tanyagondnok használja, nála van az ügyeleti mobil. Sötétedéstől-reggelig a polgárőrök látják el a feladatokat. Minden napnak van felelőse, a csoportvezetők vehetik igénybe a járművet. Volt, hogy illegális árusokat kísértek ki a településről, mentőautót mentettek ki a sárból, mentőt hívtak, kóbor kutyát, kerékpárt találtak.
 

Sokan csatlakoztak
 

- A polgárőrségen belül egyfajta tisztújítást végeztünk. Volt egy szlogenünk: „Adj egy napot a 30 nyugodt éjszakáért cserébe!”- Ennek a szlogennek a jegyében 14 új taggal bővült a polgárőrség, több mint 50-en vagyunk.

 

A polgármester a falugyűlés végén a „Falvak Éjszakája- a (f)alvatlanság ellenszere” programot ismertette, amit Kunszállás, Fülöpjakab és Jakabszállás önkormányzata 2015. május 30-án rendez meg.

 

- Eléggé nagyszabású program lesz, még folyik a szervezése. Tudatosan kicsit Kapolcs mintájára szeretnénk megvalósítani. Jelen pillanatban három szomszédos ősi kun település, Kunszállás, Fülöpjakab és Jakabszállás vesz részt benne. Kulturális, helyi, hagyományőrző és sportprogramokat szervezünk, amibe a települések civil szervezeteit is bevontuk. 40 helyszínen, több mint 60 program várja a látogatókat.

 

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!