Helyi hírek 2015. április 3. 11:20

Vigyázzunk idős hozzátartozóinkra!

Vigyázzunk idős hozzátartozóinkra!
Az elmúlt napokban több jelzés érkezett olvasóinktól, hogy idős hozzátartozóik otthonába különböző gyanús módszerekkel és ürüggyel próbáltak idegenek bejutni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a jóhiszemű, hiszékeny idős emberek becsapására, pénzük elcsalására valóságos bűnszervezetek szakosodnak. Így aztán nagyon fontos, hogy odafigyeljünk korosodó családtagjainkra, a környezetünkben élő idősekre, és felhívjuk figyelmüket a rájuk leselkedő veszélyekre.

Betörők, besurranó tolvajok

Gyakran a kínálkozó alkalommal élnek, kihasználva, hogy nincs zárva a lépcsőház, a lakásajtó, a kertes ház kapuja, a melléképület... Jól ismerik azokat a tipikus helyeket, ahol az idősek megtakarított pénzüket tartják: a konyhában a porcelán, a hálószobában a tiszta ágynemű alá rejtve nagy eséllyel találnak készpénzt, esetleg ékszert. Ezeket könnyű elrejteni és nehéz azonosítani. Mindez csupán néhány percet vesz igénybe, majd épp oly észrevétlenül távozik a tolvaj, ahogy jött. Sok esetben csak napokkal, vagy akár hetekkel később veszik észre a háziak, hogy értékeik eltűntek.

Megelőzés

- Célszerű rácsot felszerelni a földszinti ablakokra, a bejárati ajtót pedig zárva tartani. Az értékeket ne hagyják elől, zárják el lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba!

- A betörések ellen a védekezés legmegfelelőbb módja a mechanikai (zárak, rácsok) és elektronikus (riasztók) védelem együttes kialakítása. Az idős emberek idejük nagy részét otthon töltik, így őket ez a bűncselekmény leginkább akkor fenyegeti, ha hosszabb időre elutaznak. Ilyenkor célszerű gondoskodni a postaládák napi ürítéséről, a lakás rendszeres ellenőrzéséről. Ha van üzenetrögzítő, ne mondják rá, hogy elutaznak.

- Minden időszakban megfelelően zárják be a lakás ajtaját, ha elmennek otthonról az ablakait is!

- Csak annyi készpénzt tartsanak otthon, amennyi feltétlenül szükséges
 

Házaló árusok

Általában a lakásukon keresik fel az idős embereket, esetleg utcán szólítják le, és jó minőségű termékeket a bolti árnál jóval olcsóbban kínálnak megvételre. Valójában azonban silány minőségű, hamisított, vagy lopott dolgokról van szó, amiről semmilyen számlát, garanciát nem adnak. Máskor telefonon veszik fel a kapcsolatot a kiszemelt áldozattal. Ilyenkor arról értesítik, hogy valamit nyert, amit házhoz szállítanának, vagy meghatározott helyen át kellene venni. Előfordul az is, bejutva a lakásba az egyik bűnöző lefoglalja a termékkel az áldozatot, addig a másik megkeresi és ellopja az értékeket.

Megelőzés:

- Semmiképp sem szabad ezeket az árusokat beengedni a lakásba, vagy vásárolni tőlük!

- Érdemes mérlegelni az idős ember telefonszámának titkosítását.
 

Trükkös lopók

Kimeríthetetlen az az ötlettár, amivel a csalók pénzt próbálnak kiszedni az idős emberektől. Sokszor előnyös befektetést ajánlanak, magas kamatot ígérve kérnek kölcsönt, illetve jótékony célokra gyűjtenek. Előfordul, hogy az elkövetők a nyugdíjbiztosítási igazgatóság, az önkormányzat, vagy szolgáltatók munkatársainak kiadva magukat jutnak be a lakásba. Egyszeri, különleges támogatást, túlfizetés visszatérítését ígérik az ott lakónak, hivatkozva nyugdíjemelésre, túlszámlázásra.

Az utazó tolvajok kedvelt célpontjai olyan vidéki házak, ahol valamilyen terményt – krumplit, tojást – árusítanak. Ezek a trükkös lopók általában nagy címletű pénzzel fizetnek, amiből a nyugdíjasnak vissza kell adnia. Ilyenkor kifigyelik honnan vette elő a pénzét, majd a figyelmét elterelve – egyikük vizet kér, WC-re, mosdóba megy, megvizsgálják a nyugdíjas szociális körülményeit, az egész lakást, házat, a gyógyszereket...

– eltulajdonítják a megtakarított pénzt, vagy egyéb értékeket, de az is előfordult már, hogy hamis pénzzel fizettek. Fontos, hogy idős hozzátartozóink tudják: a szolgáltatók, önkormányzat soha, semmilyen körülmények között nem küld semmilyen visszatérítést házhoz!

Megelőzés

- Csak biztos és ismert pénzintézetekre bízzák a pénzüket! Képviselőiket előzetes időpont egyeztetés alapján fogadják.

- A szolgáltatók munkatársai csakis a lakók hibabejelentésére, esetleg a mérőórák ellenőrzése céljából kereshetik fel a lakosságot, de a legtöbb esetben előre, postai úton jelzik annak várható időpontját.

- A hivatalok és szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, ami személyi igazolvánnyal együtt érvényes. Ezeket az iratokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. Ha ezt mégsem teszik meg, kérni kell őket, hogy igazolják magukat. Ellenkező esetben nem szabad beengedni őket a lakásba, az udvarba.

- A bejárati ajtón legyen biztonsági lánc!

- Ha mégis megtörtént a lopás, az elkövető által használt tárgyakat ne dobja ki, ne mossa el, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban!


Fotó: illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!