Helyi hírek 2015. április 4. 14:00 Forrás: Petőfi Népe

Nem csak vetnek, aratnak is

Képgaléria
Nem csak vetnek, aratnak is
A petőfiszállási közmunkások nem csak falevelet gereblyéznek és járdát söprögetnek naphosszat. Az önkormányzat kertjében megtermelik a községi konyhára valót, sőt még többet is. A község erdejéből pedig már több évre való tűzifát gyűjtöttek össze az intézmények fűtéséhez. Állami forrásból idén is jelentős összeget nyertek mintaprogramjukra.

Tizenöt millió forint támogatást kapott a petőfiszállási önkormányzat közmunkaprogramjuk megvalósítására. Ebből az összegből közel egy éven át 15 embert tudnak teljes munkaidőben foglalkoztatni - nyilatkozta a Petőfi Népének Szász János polgármester.


Azt is elmondta, emellett 3,2 millió forintot nyertek munkagépek vásárlására. Ezt az összeget a felmerült igények alapján az önkormányzat megtoldotta 500 ezer forinttal. Így vásárolhatnak egy kistraktort, a már meglévő mezőgazdasági gépeikhez pedig egy háromfejes ekét, illetve egy 12 méter átmérőjű permetezőt. Ezekre elsősorban az önkormányzati konyhakertben van szükség.

- Községünk talán annyival jár előbb, más településekkel szemben, hogy értékteremtő közmunkaprogramunknak két pillére van: az egyik az erdőgazdálkodás, a másik pedig a kertészkedés. Önkormányzatunk jelenleg közel 30 hektár erdővel rendelkezik, ami folyamatosan ad munkát a közmunkásoknak. Már közel 3000 mázsa tűzifát raktároztunk be, ami több évre biztosítja intézményeink fűtését - részletezte a polgármester.

Hozzátette: az erdőgazdálkodás mellett három hektár bekerített területen termelik meg a községi konyhára való legalapvetőbb zöldségeket. A burgonyát, gyökeret, répát, céklát, főzőtököt, zöldbabot, zöldborsót, sütőtököt és csemegekukoricát. Sőt, többet is, mint amire a konyhán szükség van, így szociális juttatásként a rászorulóknak is jut a zöldségekből, legfőképpen a burgonyából. A polgármester azt is elmondta, a termelésből származó megtakarításoknak köszönhetően a szociálisétkeztetés keretében több mint hetven rászorulónak tudnak kedvezményes áron biztosítani ebédet, amit még ki is szállítanak számukra minden nap. Ugyanakkor már negyedik éve nem emelték az étkezési díjakat sem.

Szász János hangsúlyozta, különös figyelmet fordítanak közmunkások megbecsülésére. Ezért minden év végén vendégül látják őket, sőt még jutalmat is kapnak. Azt is elmondta, programjuk nem csak értékteremtő, hanem emberformáló is. Sokan ugyanis az önkormányzati konyhakertben tanultakat otthon is alkalmazzák, így saját kertjeik sem hevernek parlagon.


Fotó: Vajda Piroska




 

Kövessen minket a Facebookon is!