Helyi hírek 2015. április 9. 07:30

Dömdödöm segít

Képgaléria
Dömdödöm segít
Alighogy véget értek a Sport-PohaRak foglalkozások a Kiskunfélegyházi Göllesz Viktor Általános Iskola EGYMI-ben, a következő héten már összművészeti és drámapedagógiai szakkörökkel folytatódott a Natura Hungarica Alapítvány programja, amit a tanulásban- és értelmileg akadályozott gyerekeknek szerveztek.

Mint azt Horváth-Rekedt Grétától, a drámapedagógiai foglalkozások vezetőjétől megtudtuk, a középpontban Lázár Ervin meséi állnak. Miklya Luzsányi Mónika összművészeti szinten - például a festészet és szobrászat eszközeit használva - dolgozza fel a felső tagozatos gyerekekkel a Kossuth-díjas elbeszélő meséit, élményben gazdag perceket töltve a Négyszögletű Kerekerdő, a Hétfejű Tündér, vagy éppen Mikkamakka élményeivel. Horváth-Rekedt Gréta eközben az alsó tagozatos gyerekekkel Dömdödöm nagy kalandját viszi színpadra.

A költői verseny minden korosztály számára megunhatatlan története ezúttal tanulási és értelmi akadályokkal küzdő gyerekek tolmácsolásában elevenedik meg. A díszletet középiskolás önkéntesek készítik. Majd amikor a legapróbb részlet is a helyére kerül, a kis csapat elindul a város óvodáiba bemutatni munkájuk gyümölcsét.

Gréta hangsúlyozza: az „átlagos” óvodákban azt kérik az óvónőktől, készítsék fel a gyerekeket az „átlagostól eltérő” társaik fogadására. Beszélgessenek el velük arról, hogy vannak emberek, gyerekek, akik mások, mint ők, de ettől még épp olyan értékesek.

A program lelkes mozgatórugói: Horváth-Rekedt Gréta, Kárpáti Rita és Miklya-Luzsányi Mónika abban bíznak, hogy ebből a találkozásból valami nagyon jó „sülhet” ki. Mint mondják: fontos, hogy az egészséges gyerekek lássák, hogy mennyi mindent tudnak nekik adni és milyen értékekkel rendelkeznek az átlagostól eltérő társaik. Az előadás szereplői pedig megtapasztalják az adás örömét. A sikert, a figyelmet, az elismerést. Nagy lépést tehetnek ezzel afelé, hogy merjék elhinni: ők is vannak olyan értékesek, mint bárki más.

- A tánc, a zene, a fellépés, a szereplés jelentősége felmérhetetlenül nagy a személyiség fejlődésében. Azt várjuk, hogy ennek hatására a hátrányos helyzetű gyerekek jobban kinyílnak a külvilág felé, onnan pedig kicsit több figyelem irányul majd feléjük - mondja Horváth-Rekedt Gréta.

(A projektet az Új Európa Alapítvány támogatja.)

T. T.


 

Kövessen minket a Facebookon is!