Helyi hírek 2015. április 10. 17:30 Forrás: Petőfi Népe

A tekerőlantos népzenészre emlékeztek

A tekerőlantos népzenészre emlékeztek
Száz évvel ezelőtt született Bársony Mihály tekerőlant készítő, a népművészet mestere. Ebből az alkalomból a település méltó emléket szeretne állítani a neves helyi szülöttnek.

Ebben az évben számos eseménnyel emlékeznek majd Bársony Mihályra a tiszaalpáriak. A hagyományos, nevével fémjelzett tekerős fesztiválon, szeptember végén felavatják majd a szobrát is. Már elkezdődött és minden hónapban tartanak népdal és néptánc esteket, ahol Bársony Mihály nótái is felcsendülnek.

A napokban a helyi népdalkör meghívást kapott a fővárosba, a Budapest Sportarénába, ahol megemlékeztek a 100 éve született Bársony Mihályról. Az eseményről Bársony Rózsa, Mihály bácsi lánya számolt be.

- Először emlékkiállítást láthattunk a Magyar Hangszermíves Céh rendezésében, és ugyanitt került sor a kerekasztal beszélgetésre is, melynek témája „A parasztzseni” - Bársony Mihály és a táncházmozgalom kapcsolata volt. Közreműködők között volt Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Kobzos Kiss Tamás, Havasréti Pál, mint egykori tanítványok és a tiszaalpári Bársony Mihály Népdalkör.

Utána a Dél-alföldi táncok és Bársony Mihály című emlékműsor következett. Tisztelgés a 100 évvel ezelőtt született Bársony Mihály tekerős, klarinétos, citerás és hangszerkészítő emléke előtt. Az emlékműsorban közreműködtek a már említett előadók, valamint legalább hatvan tekerős, citerás, dudás, és énekes Havasréti Pál vezetésével. Az esti programban láthattuk a néptáncszövetség gálaműsorát, mely gyönyörű volt. Amit adott az a nap, valami többet, szebbet, azt nem lehet elfelejteni, azt a szívébe zárja az ember. Minden elismerés a szervezőknek és azoknak, akik segítették a koncertet. Megnyugtató, hogy édesapám örökségét ekkora becsben tartják arra érdemes emberek és ilyen értékű megemlékezést szerveztek tiszteletére - mondta Bársony Rózsa, aki maga is tekerőzik.


 

Kövessen minket a Facebookon is!