Helyi hírek 2015. április 14. 08:25 Forrás: keol.hu

Sexuális erőszak gyermekáldozatain segít az SOS-Gyermekfalu Alapítvány

Sexuális erőszak gyermekáldozatain segít az SOS-Gyermekfalu Alapítvány
Statisztikák szerint 2013-ban 371 gyermek lett szexuális bántalmazás áldozata: 80 százalékban az elkövető valamelyik családtag volt. Az esetek többsége rejtve marad. Az SOS Gyermekfalvak ingyenes tanácsadást és képzést indított a témában a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek számára Bács-Kiskun megyében.

A gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás létező probléma. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa nap mint nap találkozik a jelenséggel az állami gondozottak előéletében is.

„Van, ahol ismert a szexuális bántalmazás ténye, és a szülők, elkövetők ellen már folyamatban van büntetőeljárás, máshol a bántalmazást a gyerekek viselkedéséből és elmeséléséből feltételezhetjük csak. Előfordult, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásba kerülés egyik oka az volt, hogy a 13-15 éves lányokat korábban prostitúcióra kényszerítették" -mondta Szilvási Léna, a szervezet gyermekvédelmi programigazgatója.

A szexuális bántalmazás témája a gyermekvédelemben dolgozó összes szakembert érinti. Egyszerre van szükség a bántalmazott gyerekek kezelésére, és a szakemberek képzésére, hogy rendelkezzenek megfelelő ismeretekkel a szexuális bántalmazás felismerésére és megfelelő segítségnyújtásra.

Az SOS Gyermekfalvak ezért ingyenes tanácsadást indított gyermekvédelemben dolgozók számára Kecskeméten, hogy a gyermekekkel napi szinten foglalkozó szakemberek (nevelőszülő, nevelőszülő segítője, nevelő, pszichológus) segítséget kapjanak munkájukhoz. Az érdeklődők áprilistól kezdődően konzultáción vehetnek részt, ahol az alapítvány pszichológusa esetmegbeszélést, tanácsadást, szupervíziós lehetőséget biztosít. A konzultáción túl az alapítvány ingyenes képzést kínál számukra a szexuálisan bántalmazott gyerekekkel való munkához.

„Most induló programunkkal szeretnénk elérni, hogy egy év múlva Bács-Kiskun megyében létrejöjjön egy felkészült szakemberekből álló csapat, akik mozgósíthatóak egy-egy bántalmazott gyerek támogatására" - fűzte hozzá Szilvási Léna. A projekt Békés és Vas megyében is zajlik párhuzamosan.

Az Alapítvány Kecskeméten közel 200, országszerte majdnem félezer gyermeknek nyújt otthont, akik nem élhetnek a vérszerinti családjukkal.


Fotó: illusztráció



 

Kövessen minket a Facebookon is!