Helyi hírek 2015. április 14. 14:00

Kiváltották a felvételit

Kiváltották a felvételit
Az elmúlt évtizedekben a középiskolás versenyek legmagasabb szintjét az OKTV-k (Országos Középiskolás Tanulmányi Verseny) jelentették. Bár mára már megkopott régi fénye - eltűntek a vele járó előnyök -, azért még mindig nem kis dicsőséget jelent diáknak, iskolának, városnak egy-egy jó helyezés. A legjobb 10 tanuló közé bekerülni mindig nagy sikert jelentett, hiszen a helyezettek mentesültek a felvételik alól.

A Móra Ferenc Gimnázium tanulói eleinte a természettudományokban- kémia, biológia, földrajz- értek el kimagasló eredményeket, majd a történelem és a magyar tantárgyak sikerkorszaka köszöntött be. Néhány évnyi kihagyás után újra magasba szökni látszik a versenyzési láz, s akad néhány diák és tanár, akik vállalják a rengeteg befektetett munkát. Tavaly a döntők küszöbéig eljutott néhány tanuló jelezte, hogy többen újra megpróbálkoznak a nagy kihívással és az idei tanévben két nagyszerű eredményt könyvelhet el újra a Móra Ferenc Gimnázium.

Magyar-nyelvtanból a régi sikerek nyomán indultak el Palásti Lászlóné tanítványai Jankovszki Réka és Lantos Viktória 12/A osztályos tanulók. Lantos Viktória bejutott a harmadik fordulóba, azaz az országos döntő 30 legjobb tanulója közé. Végül a legjobb 10 között az 5. helyezést érte el. Nagyszerű eredményéhez és a felkészítő tanár munkájához csak gratulálni lehet.

Egy picit más úton indult el - először az iskola történetében - Horváth Vivien ugyancsak 12/A osztályos tanuló, aki a Rajz és Vizuális kultúra tantárgyból mérettette meg magát. A verseny nehézségét az jelentette, hogy nem választották szét a művészeti szakközépiskolásokat (ahol sokkal több művészeti óra van!) a „normál” gimnazista versenyzőktől. Ez megmutatkozott abban is, hogy a legjobb 32 tanuló között egyedül a Móra gimnazista versenyző maradt meg a normál gimnazista diákok közül. A tervező-grafikusi, a portréábrázolási és művészettörténelmi (XX.század) területeken történő verseny minden fordulója a fővárosban volt.

Végül Szabó Ildikó művésztanár tehetséges diákja is a legjobb 10 közé jutva a 9. helyezést érte el az igen szoros versenyben. Nagyszerű eredményéhez és a felkészítő tanár munkájához csak gratulálni lehet.

R.F.



 

Kövessen minket a Facebookon is!