Helyi hírek 2015. április 14. 17:30 Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Kecskemét lehet 2018-ban Európa Ifjúsági Fővárosa

Képgaléria
Kecskemét lehet 2018-ban Európa Ifjúsági Fővárosa
Az Európa Kulturális Fővárosa program elég széles körben ismert (főként Pécs 2010-es győzelme óta), azt azonban jóval kevesebben tudják, hogy ifjúsági kategóriában is létezik a cím. Ezt tűzte ki célul most Kecskemét, pályázatukat február végén nyújtották be.

De mi is ez az egész?

Egy óriási buli. A címet az Európai Ifjúsági Fórum adományozza egy városnak egy évre, mely idő alatt sokszínű tevékenységek keretében lehetősége nyílik bemutatni a fiatalság kulturális, társadalmi, politikai, és gazdasági életét. A címet 2015-ben Kolozsvár viseli, 2016-ban az azerbajdzsáni Ganja, 2017-ben pedig a bulgáriai Várna lesz Európa Ifjúsági Fővárosa.
 

Mivel pályázik Kecskemét?

Kecskemét a nyílt terek városa, így szinte magától adódik az üzenet, amellyel a címre pályázik: OPEN 2018 (vagyis Nyitva). Ez a koncepció arra a helyi, regionális, de egyben európai kérdésre kíván választ adni, hogy miként lehet nyitott szemlélettel, nyílt tereken, nyitott gondolkodásmóddal, azaz nyitottan hozzájárulni a fiatalság egyéni életminőségének és társadalmi részvételének fejlődéséhez. A nemzetközi politikai porondon jelenleg egyre jelentősebb elzárkózási folyamatok zajlanak, egyre több láthatatlan fal épül ismét fel. Az OPEN 2018 koncepció és program erre is választ kíván adni.
 

Miről szól az OPEN.2018 koncepció?

Az OPEN.2018 középpontjában az EURÓPAI FIATAL áll, akinek helyi, regionális, nemzeti és egyre inkább európai identitása is van. Az OPEN.2018 programot négy fő elemre építik fel: OPEN.POLICY, OPEN.CULTURE, OPEN.ECONOMY és OPEN.COMMUNITY. A négy irányvonal társadalmunk legfőbb alkotóelemeit összegzi: az intézményes keretet, a szellemi örökséget és az értékteremtést, a fenntarthatóságot biztosító gazdaságot, valamint a közösséget magát, amelyben létezünk, megnyilvánulunk és fejlődünk.
 

Miért lehet esélye Kecskemétnek a címre?

Kecskemét mellett nemcsak az szól, hogy az első magyarországi pályázó, vagy az, hogy egy gyönyörű város: Kecskemétnek erőteljes középiskolás fiatalsága van, erős főiskolai képzése, és 2017-től egyetemi város lesz. Kecskemét az az egyedüli magyar város, amelynek lakossága az elmúlt évtizedben növekedett, miközben a település lakossági átlagéletkor szempontjából nem öregedett. Nem utolsó sorban éppen az általuk javasolt OPEN koncepció révén gondolják a szervezők, hogy közelebb kerülhetnek fiatalokhoz, Európához, ez pedig egy olyan ajánlás, amely szerintük méltó választ ad a címet adományozó Európai Ifjúsági Fórum felhívására.
 

Miért jó ez a városnak?

Kecskemét az OPEN koncepció jegyében egy évig Európa fizikai és eszmei közterévé válhat. A programmal a város tovább nyit Európa felé, és ezzel együtt Európa is nyitottabb lehet Kecskemét felé. Az OPEN.2018 program egyúttal mintát/modellt mutathat arra is, hogy miként képes egy város megtartani és megerősíteni kapcsolatát a fiatal generációval, és egyúttal ráerősíthet részvételükre Kecskemét és térsége fenntartható fejlődésében.
 

Kecskeméti fiatalok véleménye arról, miért lenne jó a cím?

"A városban naponta történnek olyan dolgok, amiket érdemes megmutatni Európának"

"Több nemzetközi kitekintésre van szükségünk. Nem elég, hogy elmegyünk, és megnézzük Európát – meg tudjuk győzni Európát, hogy hozzánk jöjjön"

"A városunk az értékekre épít, és abszolút élhető hely"

Ancsi, 25 éves: "Az OPEN2018 együttműködő és innovatív fiatalokról szól. Kecskeméten. Országszerte. Európában! És ez így nagyon rendben van."

"Több kérdést tárgyalhatunk ki mélységeiben, és Európa különböző részeinek fiataljaival közösen találhatunk választ rájuk"

"Az ifjúságpolitikánk király. Az ifjúsági fővárossal erősebb hangunk lesz Európában" "Jövőképünk nem ér semmit Európa nélkül"

"Tavaly elbicikliztem Münchenig. Európa is elbiciklizhet Kecskemétig, elvégre része vagyunk az EuroVelo bicikliút-hálózatnak"

"Több forrást tudunk bevonni az ifjúsági szektorba, és fenntarthatóbbá tudjuk tenni."
 

Miért jó ez Magyarországnak?

A program nemcsak helyi, de Magyarország szintjén is jelentős hatással bírhat. Egyrészt lehetőséget teremt arra, hogy a magyar értékek, hagyományok fiatalosan is megmutathatók legyenek Európa számára. Magyarországot is előtérbe helyezi, amely révén a fiatalok turisztikai vagy egyéb típusú célállomásainak rangsorában előkelő helyet konszolidál. Arra is módot ad, hogy Magyarország egyéb településeiről is fiatalok kapcsolódjanak be a programba akár résztvevőként, akár kezdeményezőként. Teret biztosít annak, hogy a magyarországi ifjúsági szektor megerősödjön, kiterjessze nemzetközi partneri hálózatait és növelje fenntarthatóságát ezáltal európai szervezetek egyenrangú partnereivé válva, valamint lehetővé teszi, hogy a magyar fiataloknak erőteljesebb beleszólása legyen az őket érintő döntések és ifjúságpolitika meghatározásában, alakításában.
 

Hogyan segíthetsz?

A 20 jelölt közül a zsűri április 29-én hirdeti ki az 5 döntőst. A pályázatok elbírálói azt is figyelembe veszik, mekkora a jelentkezők online aktivitása, valamint mennyire fontos a kezdeményezés az egész országnak. Ha szeretnéd kifejezni támogatásodat, legegyszerűbben az OPEN.2018 Facebook-oldalának lájkolásával teheted meg.



 

Kövessen minket a Facebookon is!