Helyi hírek 2015. április 14. 16:05

Népszerű találkozási pont a félegyházi vásár

Népszerű találkozási pont a félegyházi vásár
Kiskunfélegyháza városa több mint 15 éve rendezi meg havi rendszerességgel az állat és kirakodóvásárt a Gátéri út melletti vásártéren. Azt, hogy a félegyházi vásár jó hírnevet és elismert pozíciót vívott ki az árusok és a vásárlók körében, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a téli hónapokban is jelentős iránta az érdeklődés.


Természetesen az igazi „nagy vásárok” továbbra is – egybeesve a mezőgazdasági idénnyel - áprilistól szeptemberig vannak - tudtuk meg Seres Ferenctől, a VSZKSZ Piac és parkoló egység részlegvezetőjétől, és erről az elmúlt hétvégén bárki meg is bizonyosodhatott.

- Ahogy változott a világ az elmúlt 15 évben, úgy változott a vásár is. Szerepét azonban napjainkig megőrizte Kiskunfélegyháza és térségének életében. Az állattartási és forgalmazási szabályok szigorodásának következtében egyre csökkent a vásárban a szarvasmarha és a ló száma, mostanra szinte alig hoznak ilyen állatot. Töretlen sikerű és létszámú viszont a malac és sertés eladás, és élénk a vásári baromfipiac is. Kialakulóban van egyfajta hobbiállat, elsősorban kutya piac.

A kirakodóvásárban még mindig meghatározó a divatáru kereskedelem, elsősorban az alacsony árképzésű termékek népszerűsége nőtt az utóbbi években. A paletta nagyon színes: megtaláljuk a kézzel készített ásványi ékszereket, a kézműves párnákat, a kézműves édességeket éppúgy, ahogyan a traktorkereket a kézi és elektromos szerszámokat, a gyermekjátékokat, a temérdek zsibpiaci árút, konyhafelszerelési, kerékpáros tartozékot. A gyűjtők számos stílusú és kivitelű bútor, kortárs fafaragás, festmény, illetve a régi korok tárgyainak egy-egy szép darabjára bukkanhatnak.

Ahogy az emberek mindennapjaiban, úgy a vásárban is egyre nagyobb helyet hódít a gasztronómia, itt is bizonyítva: mi magyarok szeretünk jókat enni. Ezzel összhangban a hagyományos vásári ételek (pecsenye, lángos) számos variációja mellett t megtalálható a vásárban a gyros, a hamburger, a sült hal is. Vásárba menni többet jelent annál, minthogy az ember elmegy és megvásárolja az aktuális szükségleteit kielégítő árukat.

A vásár egyfajta társasági esemény, találkozási pont az emberek életében, és havonta egyszer központi szerepet tölt be sok Kiskunfélegyházán és környékén lakó programjában - mondta el Seres Ferenc.

Fotó: illusztráció

 

Kövessen minket a Facebookon is!