Helyi hírek 2015. április 16. 13:00 Forrás: Jászszentlászló Önkormányzata

Médiaszakkör, és nyári sajtótábor Jászszentlászlón

Képgaléria
Médiaszakkör, és nyári sajtótábor Jászszentlászlón
Médiaszakkört indítanak Jászszentlászlón a nyári szünetben. A jelentkezők részt vehetnek a médiatáborban, melynek „Főszerkesztőségét” a település önkormányzatának művelődési házában rendezik be. Kiskunfélegyházáról, Kiskunmajsáról, és a környező településekről várnak jelentkezőket.

Olyan, a média felé érdeklődéssel rendelkező felső tagozatos általános iskolásokat, vagy középiskolásokat várnak a szakkörre és a nyári kéthetes táborba, akik meg szeretnék ismerni - és tanulni - az újságírás rejtelmeit, el szeretnék sajátítani a rádiós, és televíziós műsorok készítésének szabályait, fogásait, és technikáit.

A program remek előképzés lehet egy szakirányú továbbtanuláshoz, hiszen a foglalkozásokat igazi újságírók tartják, és nem csak elméletben, hanem „élesben”, igazi megjelenéssel gyakorolják majd a tudósítások, riportok, interjúk készítését. A nyári táborba sajtószakembereket hívtak meg, akik nem csak „fejtágítást” tartanak a résztvevőknek, hanem faggatható interjúalannyá változnak az ifjú riporterek mikrofonja, kamerája előtt.
 

A következő előadók, és témák várják a jelentkezőket:

- Hogyan csináljunk mozit? - Fonyódi Tibor (Harrison Fawcett) író, forgatókönyvíró előadása.
Fonyódi Tibor nevéhez köthető számtalan izgalmas könyv, és megannyi titokzatos, csűrt-csavart történetű, sok esetben titkosszolgálati szálakat sem nélkülöző fim, vagy filmsorozat, mint például a nagy sikerű „Tűzvonalban” című krimi sorozat, Stohl Andrással a főszerepben. 

- A bűnügyi tudósítás, és a bulvár - Csikós Klaudia, a Blikk újságírójának előadása. Hogyan készítsünk interjút akár bűnözőkkel, elvetemült gazemberekkel?

- A politikai újságírás, hírek a Parlamentből - Kósa András a VS.hu újságírója, a HVG.hu korábbi rovatvezetője mondja el, milyen nehéz egy politikustól épkézláb mondatokat kinyerni, és ezt hogyan kell csinálni.

- A „közszolgálatiság” a sajtóban - M. László Ferenc, a HVG.hu újságírója, a hiteles, száraz tényeken alapuló tájékoztatásról. 

- Márványi Péter szakújságíró, az IHO.hu rovatvezetője
Téma: újságírók felelőssége a közlekedésbiztonságban.

- A közéleti újságírás szabályai, rejtelmei - Bánhidi Emese főszerkesztő (Hírhatár lapcsoport)
Téma: Közéleti személyiségek, közéleti problémák bemutatása, kezelése.

- A fotográfia művészete és a sajtófotó - Újvári Sándor fotográfus, fotóriporter, MTI.
A XVI. Bugaci Kontakt Fotográfiai Tábor látogatása.

- Hogyan csináljunk híradót? - Ignáth Márk az ATV hírműsor vezetője (korábban Duna televízió műsorvezetője) Téma: Hogyan épül fel a híradó, és hogyan legyünk kész az anyagainkkal, a főcím indulásáig? Izgalmas titkok a hírműsorok rohanó világából.

- Csináljunk rádióműsort! - Csőszi Viktor főszerkesztő, Radio Smile
Téma: A kereskedelmi, és a közösségi rádiózás. Látogatás egy rádió stúdiójában, rádiós hírblokk készítése, a bátrabbaknak élő adás!

- Sajtó, a szóvivő szemével - Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője
Téma: Intézmények tájékoztatási kötelezettsége, a sajtó, és a szóvivők kapcsolata.
 

A szakkör, és a sajtótábor alatt elsajátítható témakörök:

- Újságírás, hírszerkesztés

- Rádióműsor készítés

- Televízió műsor készítés

- Riportfilmkészítés

- Fotózás, fotószerkesztés, utómunka

- Videó vágás, non-lineáris editálás
 

A programban résztvevőket bevonják az igazi újságírásba, írásaik, tudósításaik, riportfilmjeik ténylegesen megjelennek a nagyközönség számára. Jelentkezni lehet a [email protected] elektronikus postacímen, vagy a 06-30 700-55-55-ös telefonszámon.
 

Jelentkezési határidő: 2015. április 30.


Fotó: illusztráció - kecskemetitv.hu


 

Kövessen minket a Facebookon is!