Helyi hírek 2015. április 17. 09:00

Mintaprogram a belvízkárok megelőzésére

Képgaléria
Mintaprogram a belvízkárok megelőzésére
Közfoglalkoztatási program keretében folyik a bel- és külterületi csapadékvíz-elvezető hálózat felújítása, karbantartása Félegyázán.

- Kiskunfélegyháza belterületén a csapadékvíz-elvezető hálózat hiányos, a meglévő vízelvezető árkok állapota nem megfelelő. A lakosság által betemetett szakaszok helyreállítása, beiszapolódott szakaszok tisztítása szükséges - magyarázta Ódor László, a jegyzői iroda szociális csoportjának vezetője a belvíz-elvezetési program indokoltságát.

Ódor László elmondta: a program célja egyrészt a külterületi tanyás ingatlanok védelme a belvíztől, másrészt belterületen az önkormányzati tulajdonú és kezelésű csapadékvíz-elvezető hálózat felújítása, karbantartása. Ennek érdekében szükséges többek között külterületen az önkormányzati tulajdonú és kezelésű csatornák nádmentesítése, profiltisztítása, vízelvezető képességének helyreállítása. A mintaprogram keretében 15 közfoglalkoztatott - szakmai felügyelet és koordinálás mellett - végzi a feladatot április 6. és október 31. között Félegyházán.

Mint azt Ódor László hangsúlyozta: a csapadékvíz-elvezetés önkormányzati alapfeladat, amit a közmunkások segítsége nélkül csak igen költséges gépi munkával lehetne megoldani. További csapadékvíz elvezető műtárgyak - például újabb csatornaszakaszok, záportározó építése - szerepel az önkormányzat tervei között, de addig is, amíg ezek megvalósítására nem adódik pályázati lehetőség, a közfoglalkoztatottak munkája sokat javít a meglévő csapadékvíz-elvezetési gondok enyhítésén. Végleges megoldást egy korszerűbb csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítése, és az arra épülő program megvalósítása jelenthet a jövőben.

T. T.



 

Kövessen minket a Facebookon is!