Helyi hírek 2015. április 20. 07:30

Érettségi vizsga 120 éve Félegyházán

Érettségi vizsga 120 éve Félegyházán
Városunk legrégebbi középiskolája (jogutóda a mai Móra Ferenc Gimnázium) 1809-ben még csak négyosztályos kisgimnáziumként kezdte meg működését. Az idők során algimnáziummá vált, majd az 1890-es évektől kezdték fokozatosan nyolcosztályos, érettségit adó főgimnáziummá fejleszteni. (A főgimnázium megfelel a mai általános iskola felső tagozatának és a mai középiskolának.)


Az 1894/1895-ös tanévben indult el az első félegyházi nyolcadik (végzős) osztály. Az első érettségi „vizsgálatra” 120 évvel ezelőtt, 1895-ben került sor, az írásbeli részt május 15-20. között, a szóbelit június 11-14. között tartották. A végzős osztályba járó 25 fiú - hiszen ekkor még csak fiúk látogathatták a félegyházi gimnáziumot - mindegyike jelentkezett érettségire, de közülük csak 20-an „bocsájtattak szóbelire” és csupán „15-en állották ki az érettségi vizsgálatot”.


Összesen két tanuló érte el a lehető legjobb eredményt, ők „jelesen érettek”, a többség (nyolc fő) a „jól érettek” kategóriába esett, öten pedig a szerény „érettek” csoportját képezték. A végzett diákok továbbtanulási szándékáról is képet alkothatunk: heten jelentkeztek jogi, ketten-ketten bölcsészeti, mérnöki, gazdasági képzésre, egy fő az orvosi, egy másik diák pedig az erdészeti pályát választotta.

1895-ben a félegyházi gimnazistáknak az alábbi tárgyakból kellett érettségi vizsgát tenni: magyar, latin, görög, német nyelv, mennyiségtan. A félegyházi levéltárban fennmaradtak az első érettségi vizsga írásbeli feladatai, amelyek még nem központilag érkeztek, hanem helyben állították össze a szaktanárok, a tankerületi főigazgató pedig csupán jóváhagyta a kiválasztott témákat.

Az egyik kidolgozandó mennyiségtani tétel ugyanis így kezdődik: „Félegyháza város 360.000 forintos regálékötvényét eladta...”


 

Kövessen minket a Facebookon is!