Helyi hírek 2015. április 21. 15:00

Tangentor és szénsavfürdő: kád, meleg víz, szieszta

Tangentor és szénsavfürdő: kád, meleg víz, szieszta
Újabb két kezelést próbáltunk ki a félegyházi Róna Kincse fürdőben elérhető terápiás módszerek közül. A tapasztalat mellett egy újabb kellemes, pihentető délutánt nyertünk.

Vízalatti vízsugármasszázs (tangentor)

Manuális jakuzzinak is nevezik ezt a rendkívül kellemes vízsugárral történő masszírozást, amely az élményt tekintve valóban hasonló ahhoz, amit a jakuzzi nyújt.

Míg a beteg kényelmesen lazít, egy slagszerű csőből 0,5-2 atmoszféra közötti nyomással áramló, szabályozott vízsugárral kezelik a test megfelelő területét. A kedvező élettani eredményt elsősorban a vízsugár masszírozó, nyomó hatása váltja ki. Az izomzat fellazul, fokozódik a vér- és nyirokkeringés, csökken a fájdalom. Míg a legtöbb helyen közönséges melegvízben végzik a kezelést, addig a félegyházi fürdőben gyógyvízzel töltik fel az orvosi kádat. A mozgásukban korlátozottak pedig a gyógyvizes medencében, mobil tangentor használatával részesülhetnek kezelésben. A betegnek mindkét esetben pihentető percekben lesz része.
 

Szénsavfürdő

Kád, melegvíz, szieszta. Kellemesen pezsgő, gyengéden csipkedő érzés mellett ezt nyújtja a szénsavfürdő a betegnek.

Ezt a kezelést a reumatológus, mozgásszervi rehabilitációs, vagy ortopéd szakorvos mellett gyakran kardiológus írja fel a betegnek. A kezelés speciális fürdővízben történik, amely nem más, mint gyógyvízbe juttatott szénsav. A kádat lefedik: csak a beteg feje marad kívül, testén pedig az ily módon lezárt „kabinban” kis buborékok formájában kirakódik a széndioxid.

Lazítás, relaxálás közben a beteg bőrén enyhe bizsergő, csiklandó érzést tapasztal. Eközben a széndioxid egy része bekerül (úgymond diffundál) a vérkeringésbe, és kitágítva azokat „munkára ösztönzi” a hajszálereket. Mivel ezáltal nő az érrendszer keresztmetszete, a szív könnyebben tud pumpálni. Mindezek hatására javul az izmok anyagcseréje, felfrissül a szervezet. A szénsavfürdő keringési rendszerre gyakorolt kiváló hatását számos szív-érrendszeri betegségben bizonyították már. Én magam a kezeléssel töltött percek nyugtató hatását tapasztaltam meg.
 

Az előző nyereményjátékra jelentkezők közül két főre szóló belépőt nyertek a Róna Kincse fürdőbe:

- Gerecs Attila, Kiskunfélegyháza, Petőfi u. 41.

- Sikár Józsefné, Kiskunfélegyháza, Kun u. 43/a

- Szabó Sándorné, Kiskunfélegyháza, Dózsa György u. 36.
 

Gratulálunk a nyerteseknek, nyereményüket postázzuk.

Azok között, akik május 4-éig eljuttatják nevüket és címüket a Félegyházi Közlöny szerkesztőségébe (6100 Kiskunfélegyháza, Szent János tér 2.), újabb három darab, két főre szóló belépőjegyet sorsolunk ki. A borítékra írják rá: Róna Kincse! Sorsolás: május 5-én, kedden!


 

Kövessen minket a Facebookon is!