Helyi hírek 2015. április 23. 11:40

Nyolc éve zuhant le a Corvus Corone, de nincs jogerős ítélet

Nyolc éve zuhant le a Corvus Corone, de nincs jogerős ítélet
A gyártó cég munkatársait korábban felmentették, de tegnap új eljárást rendelt el a 2007-ben Bugacpusztaházánál lezuhant Corvus Corone MK II repülőgép ügyében a Kecskeméti Törvényszék.

Az ultrakönnyű segédmotoros repülőben egy tázlári férfi és holland utasa vesztette életét. Az ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondtalan veszélyeztetés miatt emelt vádat a gyártó cég, a Corvus Aircraft Kft. vezetője, mérnöke és minőségellenőre ellen, a vád szerint irányításuk mellett nem az előírásoknak megfelelően szerelték össze a repülőgépet, és ezzel a személyzetet veszélynek tették ki. A vádlottakat az elsőfokon eljáró Kecskeméti Járásbíróság 2014 szeptemberében bizonyítottság hiányában felmentette. Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett. A per érdekessége, hogy a baleset oka ismeretlen, ez nem is képezi az eljárás tárgyát.

Az ügyész perbeszédében fenntartotta a vádat, és kérte a másodfokú bíróságot, hogy új eljárást rendeljen el. Álláspontja szerint az elsőfokú bíróság az eseti szakértő véleményét nem vette figyelembe. A védőügyvéd kérte az ügyészi indítvány elutasítását, az első fokú döntés helybenhagyását. Hozzátette, hogy a vádlottak által összeszerelt gépekből mintegy száz repül öt földrészen baleset és probléma nélkül.

Az elsőrendű vádlott V. András azt hangsúlyozta: a gyártás a légügyi hatóság által engedélyezett módon történt, minden egyes műszaki konstrukció kockázatát felmérték és minimalizálták. Sárközy Szabolcs tanácsvezető bíró kijelentette: a Kecskeméti Járásbíróság eljárási szabálysértést követett el, indoklási kötelezettségének nem tett teljes körűen eleget, a bizonyítékokat nem értékelte megfelelően, ezért új eljárásra van szükség. A járásbíróságnak újra meg kell majd hallgatnia a vádlottakat, tanúkat, szakértőket, és vizsgálnia szükséges a baleset körülményeit is.


Fotó: archív - MTI


 

Kövessen minket a Facebookon is!