Kék hírek 2015. április 23. 16:50

Adócsaló bűnszervezet tagjai ellen emeltek vádat Kecskeméten

Adócsaló bűnszervezet tagjai ellen emeltek vádat Kecskeméten
Másfél milliárd forintos adócsalás miatt vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy parfümökkel kereskedő bűnszervezet tagjai ellen - tájékoztatta a megyei főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.



Schmidt Gábor közleménye szerint a héttagú bűnszervezetet egy 41 éves budapesti férfi hozta létre 2009-ben. Céljuk az volt, hogy az Egyesült Államokban eredeti parfümöket vesznek, azokat illegálisan Magyarországra hozzák és eladják, de az értékesítés után nem fizetnek áfát.

A szóvivő azt írta, a bűnszervezet működését a 41 éves férfi irányította. Ő koordinálta a beszerzést és az értékesítést, amihez biztosította a pénzügyi fedezetet. A bűntársak közül az egyik férfi a parfümök raktározásával és eladásával, egy másik a termékek szállításával foglalkozott. További négy kiskőrösi férfi pedig a valós tevékenységet leplező fiktív számlázásokat végezte.

A vád szerint a parfümöket egy osztrák reptérre szállították, ahonnan szlovák cégek nevében, halasztott adófizetéssel adómentes importként szabad forgalomba helyezték azzal, hogy az áru csak Szlovákiában fog megjelenni, és ott fogják azok után az áfát bevallani és megfizetni. Valójában azonban számlázási trükkök bevetésével a parfümöket Ausztriából egy budapesti bérelt raktárba vitték, és innen értékesítették a bűnszervezet vezetője által kiválasztott vevőkörnek.

A bűnszervezet a parfümök értékesítéséből származó több mint hatmilliárd forint bevételét eltitkolta az adóhatóság elől, s 2009 szeptembere és 2013 márciusa között nem vallották be a fizetendő áfát. A szervezetet vezető férfi összesen 860 ezer parfümöt vásárolt az Egyesült Államokban és az áfa eltitkolásával mintegy 1,5 milliárd forinttal károsította meg a magyar költségvetést. A nyomozás során a bűnszervezettől egymilliárd forint értékű parfümöt lefoglaltak.

A vádlottak közül a bűnszervezetet irányító férfi előzetes letartóztatásban van, a többiek szabadlábon várják a tárgyalást.

A főügyészség a vádlottakat bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, közokirat-hamisítás bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével és a számvitel rendje megsértésének bűntettével vádolja. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.


Fotó: illusztráció



 

Kövessen minket a Facebookon is!