Közélet 2015. április 28. 13:30

A kórházi ellátás javítását szorgalmazza a Jobbik

Képgaléria
A kórházi ellátás javítását szorgalmazza a Jobbik
Tapolcán, az időközi választások előtt az egészségügyi államtitkár, Zombor Gábor arra tett ígéretet, hogy visszaállítják a város kórházában az aktív egészségügyi ellátást. A Jobbik helyi szervezete úgy gondolja, hogy amennyiben ezt megteszik egy Félegyházánál kisebb településen, akkor városunknak is meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy kórházunkban is teljes körűvé váljon ismét a szolgáltatás, beleértve a szülészet visszahozatalát is – mondta el sajtótájékoztatóján Kollár László jobbikos önkormányzati képviselő.

A kórházi ellátás átszervezése sem Félegyházának, sem a megyei kórháznak nem tett jót. Kecskeméten nagy a zsúfoltság, a vidékiek pedig arra panaszkodnak, hogy nem ugyanazzal az odafigyeléssel kezelik őket, mint a megyeszékhelyen élőket – mondta Kollár László. Éppen ezért az országgyűlési képviselőnknek és a város polgármesterének - a képviselő-testülettel közösen - mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az alapvető ellátások helyben elérhetőek legyenek.

A minimum elvárásunk az lenne, hogy a szülészet és nőgyógyászat kerüljön vissza, és végre városunknak is legyenek újszülöttei. Legyen működő gyermekgyógyászat, fül- orr gégészet, belgyógyászat és egynapos sebészet. Ez mindkét kórháznak javára szolgálna – tette hozzá a képviselő.

Kollár László arról is szólt, hogy már korábban kezdeményezte, hogy a Volán indítson a reggeli és a délutáni órákban olyan járatokat, amelyek átszállás nélkül lehetővé teszik a félegyháziaknak és környékbelieknek a megyei kórház elérését. Fontos lenne ez az idősek és a környékben élőknek egyaránt. Megkeresésére azonban mindeddig nem kapott választ a tömegközlekedési cégtől. Véleménye szerint ezt a kérést testületileg is meg kellene erősíteni, bízva abban, hogy a szolgáltató megoldja ezt a problémát.

Kollár László képviselő nem sokkal a sajtótájékoztató után eljuttatta szerkesztőségünkhöz azt a levelet, amelyet Csányi József polgármestertől kapott a felvetett kérdésekkel kapcsolatosan:

„Köszönöm aktív részvételét és folyamatos támogatását a város fejlesztésében és fejlődésében. Az ön által feltett kérdésekre a következők szerint tudom válaszomat megadni.

1. Kecskeméti Megyei Kórházhoz való eljutás:

2014.decemberében megkereséssel éltünk az akkori Kunság Volán Zrt. irányába, melyben az Ön által is javasoltak szerint (hétfőtől – péntekig, reggel ½ 8 és ½ 9 óra között, Kiskunfélegyháza - Kecskemét, délután 15 és 16 óra között Kecskemét – Kiskunfélegyháza járat(ok)) a Megyei Kórháznál álljanak meg, biztosítva a lakosok kórházba való közlekedését. Sajnálatos módon a mai napig választ megkeresésünkre nem kaptunk, melynek okaként csak feltételezni tudjuk a társaságnál történt átszervezéseket. Az ügy további kezelésének érdekében a héten újabb megkereséssel éltünk a DAKK Zrt. irányába, és kérésünket megerősítettük. Bízom benne, hogy hamarosan kapunk értékelhető választ, melyről tájékoztatással fogok élni képviselő úr részére. Jelenleg nem tartom indokoltnak, hogy a kérdést testület elé terjesszük, legalábbis addig, amíg nem kapunk hivatalos választ a DAKK Zrt – től.

2. Kiskunfélegyháza Városi Kórház ügye:

Jelen ügyben tisztelettel tájékoztatom, hogy Lezsák Sándor országgyűlési képviselő úrral folyamatosan folytatunk egyeztető tárgyalásokat. Míg Lezsák képviselő úr kormányzati szinten képviseli a régió érdekeit addig dr. Faragó Zsolt jegyző úrral helyi szinten folytatunk egyeztetéseket. dr. Lénárt Endre (ÁEEK) igazgató és dr. Körtvélyessy András kórház igazgató urakkal egyeztetve próbáljuk a kiskunfélegyházi kórházban a szolgáltatásokat növelni és azok minőségét javítani.

Ennek érdekében a következő tényekről tudom tájékoztatni:

Az április 30-án esedékes testületi ülés 11. napirendjében részleteiben fogjuk tárgyalni az ellátások kiterjesztésének és színvonalának növelési lehetőségét és az ahhoz szükséges támogatást. Ennek keretén belül a gyermek szakrendelés további biztosítását (megjegyzem, ez mindenképpen szükséges, amennyiben későbbiekben szeretnénk a szülészetet visszaállítani), a szemészeti és kardiológiai (szívultrahang) szakrendelésekre a várólisták csökkentését, valamint a sürgősségi betegellátás megerősítését.

Tárgyalásokat folytatunk a belgyógyászat további fejlesztési lehetőségeiről, kiemelten a kardiológia területére, ahol az aktív betegágyak visszahelyezése Kiskunfélegyházára is része lesz az egyeztetésnek.

Az elmúlt hetekben vált véglegessé, hogy a korábbiakban meghirdetett 1,2 milliárdos beruházás valóban meglesz, biztosítva ezáltal a sürgősségi betegellátást, az egynapos belgyógyászati és sebészeti műtéti lehetőséget, valamint a kibővített szakorvosi ellátást.

Álláspontunk szerint fentiek fogják az alapot szolgáltatni a szülészet visszaállításának, melyről ugyancsak folyamatos egyeztetéseket folytatunk.

Fenti két témakörben képviselő úr felkínálta annak lehetőségét, hogy amennyiben szükséges, testületi határozattal is támogassuk azt. Felajánlását köszönöm ezúton is, és amennyiben szükségesnek ítélem, úgy azzal élni fogunk. Köszönet képviselő úr támogatását, remélem, hamarosan jó hírekkel tudunk szolgálni az adott tárgyakban.”

s-r




 

Kövessen minket a Facebookon is!