Helyi hírek 2015. május 17. 07:30

Amire büszkék vagyunk

Amire büszkék vagyunk
Dánffy Antal munkássága és edzői tevékenysége során meghonosította és népszerűsítette Kiskunfélegyházán a kosárlabda sportot, melynek eredményeként a város csapatai jelentős sikereket értek el. A település sporttörténetének egyik kiemelkedő alakja.

Dánffy Antal 1897. március 25-én született az erdélyi Zalatnán. Kolozsváron érettségizett, majd gazdasági, számvitelügyi felsőfokú végzettséget szerzett. Ezt követően a Magyar Királyi Államvasutaknál helyezkedett el. A harmincas évek elején került Kiskunfélegyházára. 1943. szeptember 17-én megalakította a Kiskunfélegyházi Vasutas Reménység Sport Egyesület kosárlabda szakosztályát, melynek elnöke és edzője volt egyszemélyben.

1946-tól 1949-ig a női csapatot az NB I-be, majd a férfi csapatot az NB II-be jutatta fel. Az évek során NB I-es kosárlabdabírói képesítést is szerzett. 1948. január 28-án az Országos Kosárlabda Szövetség tagjává választották. A kosárlabda sportot húsz éven át irányította Kiskunfélegyáházán. 1962. augusztus 4-én hunyt el. Emlékére rendezik a Dánffy-kupát.

Forrás: A megyei értéktárba történő felvételhez készült előterjesztés alapján.


 

Kövessen minket a Facebookon is!