Helyi hírek 2015. május 17. 09:00

32 ágyas rehabilitációs osztály indult a félegyházi kórházban

Képgaléria
32 ágyas rehabilitációs osztály indult a félegyházi kórházban
Május 1-jén megkezdte működését a félegyházi kórházban az új, 32 ágyas rehabilitációs osztály – tudtuk meg dr. Körtvélyessy András főigazgató-helyettestől.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház félegyházi telephelye konzorciumi tagként vett részt a „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-Alföldi régióban” című projektben, amelynek keretében a mozgásszervi rehabilitációs ellátás és a kardiológiai rehabilitációs járóbeteg ellátás feltételei egyaránt jelentősen javultak. A fejlesztés a kórházi tömb harmadik szintjét érintette, ahol két-három ágyas, részben erkélyes, klimatizált szobákat alakítottak ki két szobánként önálló vizesblokkal, társalgókkal, napsárgára festett, vidám folyosóval, vizsgálókkal, betegfelvételi helyiséggel, nővérállással, raktárral és egyéb betegellátó-kiszolgáló helyiségekkel. A 32 rehabilitációs ágyat a korábbi krónikus rehabilitációs osztályról csoportosították át. Így jelenleg 104 rehabilitációs és 95 krónikus ágy van a félegyházi kórházban.

A fejlesztés – mondta el a főigazgató-helyettes – kedvezően hat a betegellátás színvonalára, és a korábbi több mint egy éves várólista most várhatóan akár fél évre csökkenhet. Az intézményben magas színvonalú, komplett fiziko- és balneoterápiás (fürdőgyógyászati) ellátás, a rehabilitáción belül pedig célirányos kivizsgálás és terápia folyik. Elsősorban műtéti beavatkozásokat, agyvérzést, vagy más betegségeket követően kerülnek ide a betegek rehabilitációra, ami adott esetben egész további életük minőségét befolyásolhatja – emlékeztet Körtvélyessy doktor, akitől azt is megtudtuk, hogy a fejlesztés kapcsán új eszközökkel – például fizikoterápiás tornyokkal, gyógytornát segítő eszközökkel, és az amputált betegek ellátásában nélkülözhetetlen, úgynevezett léglábbal bővült a kórház állománya. Mindez lehetővé teszi, hogy a korábbiaknál lényegesen több akkut, tehát közvetlenül a műtét utáni rehabilitációt vállaljon az intézmény.

Arra a kérdésre, hogy nem hiányzik-e az ily módon átminősített 32 krónikus belgyógyászati ágy, a főigazgató-helyettes elmondta: a hiány kézzelfogható, a pótlás lehetőségeit vizsgálják.

Tóth Timea



 

Kövessen minket a Facebookon is!