Helyi hírek 2015. május 19. 10:55

Fokozottabban ellenőrzik a közterületek rendjét

Képgaléria
Fokozottabban ellenőrzik a közterületek rendjét
Két új közterület felügyelő lépett szolgálatba Kiskunfélegyházán. Molnár József és Tarjányi Ferenc munkába állásával a jövőben már két járőrpár járhatja, ellenőrizheti a közterületek rendjét. A létszámbővítéstől a város tisztaságának, biztonságának lényeges javulását várja az önkormányzat. A felügyelők a belterületet gyalogosan, a külterületeket gépkocsival, vagy elektromos kerékpárral járják. Az ellenőrzések eddig 16 óráig tartottak, de ezt hamarosan meghosszabbítják 21 óráig – mondta el Rádi Rudolf, az önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője.

A közterület felügyelők feladata az illegális szemétlerakók feltárása, kialakulásuk megakadályozása, a területhasználat ellenőrzése. Ügyelniük kell a zöldterületek, a járdák tisztán tartására éppúgy, mint a parkolási rend betartására. Figyelemmel tartják azt is, hogy a nem lakott ingatlanok portáját ne uralja el a gaz, a szemét.

A felügyelőknek büntetési lehetőségük is van. Ha illegális területhasználattal – például építési törmelék, építőanyag, vagy tűzifa engedély nélküli kihelyezésével találkoznak, felszólítják a tulajdonost a területhasználati engedély beszerzésére. Elsőként felszólításra számíthatnak azok is, akik nem tartják be a házukhoz tartotó zöldfelületek, járdák tisztán tartását, gondozását. Tudni kell ugyanis, hogy a lakóházaknál a porta előtti terület, benne a járda és az árok karbantartása az úttest vonaláig az ott élők kötelessége. A felszólítást követően az érintetteknek néhány nap lehetőségük van a szabálytalanság megszüntetésére. Amennyiben ezt nem teszik meg, közigazgatási bírságra kell számítaniuk. Ha valaki lakatlan ingatlanjának, üres telkének karbantartását nem végzi el a felszólítás ellenére, akkor a munkálatokat az önkormányzat elvégezteti, de annak költségeit a tulajdonosnak kell kifizetni.

A parkolás rendjének betarttatására is nagy gondot fordítanak ezentúl. A szabálytalanul parkoló autókon elhelyezik a büntetőcédulát. A helyszínen fotót készítenek, ami egy központi, zárt rendszerbe kerül, ahonnan nem törölhető, tehát a szabálytalanság bármikor visszaellenőrizhető. A bírságot az önkormányzat szabja ki, amely mértéke akár 50 ezer forint is lehet akkor, ha valaki jogosulatlanul használja a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolót – tette hozzá a városüzemeltetési osztály vezetője.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!