Kitekintő 2015. május 24. 20:05 Forrás: MTI - origo.hu

A Saul fia kapta a kritikusok díját Cannes-ban

Képgaléria
A Saul fia kapta a kritikusok díját Cannes-ban
A cannes-i filmfesztiválon a közönséget és a nemzetközi sajtót is rabul ejtő holokausztfilm, a Saul fia kapta a filmkritikusok díját. Az alkotás később a francia Francois Chalais-díjat is bezsebelte Cannes-ban. Nemes Jeles László FIPRESCI-díjjal jutalmazott alkotása június 11-én kerül a magyar mozikba, de már a premier előtti vetítésekre is szinte percek alatt elkeltek a jegyek.

Fipresci-díj

Nemes Jeles László holokausztfilmje kapta Cannes-ban a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját. A több mint 50 ország mintegy 400 filmkritikusát és filmújságíróját összefogó szervezet elismerése újabb siker a Saul fiának, amely gyújtóbombaként robbant be a filmvilágba. Az elismerést szombaton délután 5 után jelentették be a Filmpalotában, a nagykövetek szalonjában - adta hírül a The Hollywood Reporter.
 

Chalais-díj

A alkotást néhány órával később Chalais-díjjal is jutalmazták. Ezt egy héttagú, francia újságírókból és filmes személyiségből álló zsűri - amelynek idei elnöke Yves Boisset francia filmrendező - ítéli oda minden évben egy aktualitása miatt is fontos filmnek. Az 1996-ban elhunyt francia kulturális újságíró és filmkritikus, Chalais emlékére alapított díj fővédnöke a francia kulturális minisztérium, a Francia Filmintézet (CNC), valamint a France Télévisions francia közszolgálati televízió, az RTL kereskedelmi rádió és a Le Parisien című francia napilap.
 

Berobbant a filmvilágba

Mint arról az Origo is beszámolt, Nemes Jeles László filmjét lelkendező nemzetközi kritikák fogadták, amikhez az Origo is csatlakozott, a múlt hét pénteki díszbemutatón pedig hat percen át tartó ovációval jutalmazta a filmet a fesztivál közönsége.

A nemzetközi sajtót megdöbbentette a Saul fia újszerűsége, formai tökéletessége és kíméletlen intenzitása. Egyhangúlag ajnározzák a 38 éves Nemes Jeles László alkotását, amely friss nézőpontból mutatja meg a holokauszt borzalmait.
 

Rég dícsértek ennyire

Magyar filmet már nagyon régen nem dicsértek ennyire a világban. Most már az is bizonyossá vált, hogy széles nézőközönséghez is el fog jutni a film. A forgalmazók éjszakába nyúlóan licitáltak a Saul fiáért, végül a Sony Pictures Classics szerezte meg a film észak-amerikai jogait.

A cannes-i őrületen felbuzdulva, hirtelen Magyarországon is óriási lett az érdeklődés a film iránt. A hazai forgalmazó jó érzékkel úgy döntött, hogy nem várakoztatja a magyarokat a hivatalos bemutató napjáig (június 11.), és premier előtti vetítéseket szerveztek. A jegyek órák alatt elkeltek.
 

Egyvalami fájna neki

Ha Spielberg szarnak tartaná, az fájna - mondta filmjéről az Origónak adott interjúban a Saul fia rendezője, Nemes Jeles László. A fiatal magyar rendező azt mondta, nem akar semmit sem nyerni, inkább a szakadék szélét szereti, viszont őszintén meglepődött, hogy a magyarok is értékelik a filmjét.

Félt, hogy valaki előbb csinál az ötletéből filmet. Azt is mondta, szakítani akart az eddigi holokausztfilmek megközelítésével, ezért nem frontális képekkel operált, hanem a részleteken, a fragmentált világon át a nézők képzelőerejével.



 

Kövessen minket a Facebookon is!