Helyi hírek 2015. május 26. 07:30

A magunk képét viselő európai kultúrát építeni

Képgaléria
A magunk képét viselő európai kultúrát építeni
A Móra Ferencet már életében övező megbecsülés, az idő múlásával a város arculatát alapvetően meghatározó hagyomány fontos eseményének adott helyet a Városháza díszterme május 24-én. Méltó keretek között, a Városalapítók Napján rendezett ünnepi képviselő-testületi ülésen megalakult a Móra Ferenc Társaság Kiskunfélegyháza Egyesület.

Ahogyan Rosta Ferenc alpolgármester úr alapító beszédében emlékeztetett rá, nem ez az első intézményes keretek között is megjelenő formája annak a tiszteletnek, amely a város önismeretének meghatározó elemeként kultusszá erősödött. Az első Móra Ferenc Társaságot – amely mindenekelőtt szellemi örökséget és emléket ápoló értelmiségi műhely volt – az életmű és a hozzá kapcsolódó értékek közvetítésének igénye hívta életre 1934-ben. A város határain messze átnyúló, közművelődési feladatokat is felvállaló társaság egyesületjellegű működését a hatalom szüntette meg 1948-ban, hogy majd maga a helyi társadalom jelentse be igényét a folytatásra a közművelődési egyesület megalakításával 1988-ban.

A Móra Ferenc Társaság újraindításának kérdését az író dédunokája, Vészits Andrea vetette fel Kiskunfélegyházán, s a gondolatot támogatók szervező munkájának eredményeként 18 alapító tag írhatta alá vasárnap a megalakítására vonatkozó szándéknyilatkozatot. Köztük ott voltak a család képviselői – Vészits Andrea mellett Jenesné Móra Zsuzsanna, Móra István dédunokája –, a vajdasági Kevi Móra István Művelődési Egyesületének elnöke, az erdélyi Zimándújfalu Móra Ferenc Általános Iskolájának igazgatója, budapesti, szegedi és kiskunfélegyházi intézmények munkatársai.

Délután került sor az alakuló ülésre, amelyen a jelen lévő alapító tagok jóváhagyták a Móra Ferenc Társaság korábban már megismert alapszabályát és megválasztották az elnökséget: Elnök: Vészits Andrea író, forgatókönyvíró, dramaturg Ügyvezető elnök: Kapus Béláné, a Móra Ferenc Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke. Titkár: Kállainé Vereb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület ügyvezető elnöke. Gazdasági felelős: Wolnerné Vidéki Szilvia, a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola vezetője. Elnökségi tag: Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója. Sajtóreferensek: Dr. Luchmann Zsuzsanna, tanár Dr. Medgyesi Konstantin, a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársa.

A megalakult társaság fő célja az alapszabályzatnak megfelelően az egykori Móra Ferenc Társaság hagyományainak felélesztése a XXI. század igényei szerint. Feladatai között a Móra család szellemi örökségének ápolása mellett éppúgy szerepel a határainkon túli, Móra nevét viselő iskolák, egyesületek tömörítése, mint a gyermek- és ifjúsági irodalom terjesztése és népszerűsítése. Ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta Vészits Andrea: a gyermekkultúra támogatása a társaság fő profilja, hogy mese- és irodalmi fesztiválok, találkozók és könyvbemutatók szervezésével, az ifjúsági és gyermekirodalom népszerűsítésével tanítsuk meg a gyerekeket olvasni és megfelelően gondolkozni a világról, benne önmagunkról. Mert ez a legfontosabb cél: Európa belvárosában a magunk képét viselő európai kultúrát építeni. 

A Móra Ferenc Társaság 2015. május 26-ától várja az új belépőket és a pártoló tagokat. Jelentkezési lapokat és  az alapszabályzatot átvehetik a városi könyvtárban. Egyúttal szeretettel hívja július 18-ai rendezvényére, a Móra-házba (délelőtt 10 órára) az érdeklődőket.
 

Dr. Luchmann Zsuzsanna


 

Kövessen minket a Facebookon is!