Közélet 2014. március 12. 16:09

Csökkent a bűncselekmények száma 2013-ban

Képgaléria
Csökkent a bűncselekmények száma 2013-ban
A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt évben közel 30 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. A nyomozások eredményességét is sikerült kis mértékben javítani. Erről Timafalvi László, a kapitányság vezetője számolt be a március 11-ei évértékelő állománygyűlésen.

A kapitány elmondta, hogy területükön emberölés nem történt 2013-ban, a rablások elkövetőit pedig szinte minden esetben a lehető legrövidebb idő alatt elfogták. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma közel azonos volt az előző évhez viszonyítva. Előrelépés ezen a területen, hogy tavaly a fogyasztókon kívül több kábítószer terjesztő ellen is büntetőeljárást tudtak kezdeményezni.

Jelentős erőket fordítottak a külterületek védelmére. Heti rendszerességgel jelentek meg a tanyavilágban a polgárőrséggel és a mezőrökkel együttműködve. A folyamatos ellenőrzés meghozta gyümölcsét, a külterületeken ugyanis 15 százalékkal mérséklődött a bűnelkövetések száma. A közterületi szolgálat ellátásában is pozitív változások történtek. Növelték a gyalogos- és kutyás járőr szolgálatok számát. Ennek köszönhetően a közterületeken közel 14 százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el.

A beszámolóból az is kiderült, hogy a folyamatos közúti ellenőrzések ellenére a közlekedési balesetek száma 8 százalékkal megnőtt. Éppen ezért idén hatékonyabban kívánnak fellépni a gyorshajtókkal és az ittas járművezetőkkel szemben. Az idei feladatokról szólva Timafalvi László elmondta: a bűnmegelőzést továbbra is kiemelt feladatként kezelik. Ehhez kapcsolódóan a szakközépiskolákban megkezdődött a bűnmegelőzési tanácsadói program. Az időskorúak védelmében útjára indult a „Kortárs Segítő” program, amelyben az önkéntes nyugdíjasok - rövid képzés után - kortársaiknak szolgálnak bűnmegelőzési tanácsokkal. A kerékpárlopások megelőzése érdekében idén is több alkalommal tartanak kerékpár regisztrációt.

 

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!