Közélet 2014. március 14. 08:26

Bács-Kiskun megyében 430 ezer választópolgárt várnak 511 szavazókörben

Bács-Kiskun megyében 430 ezer választópolgárt várnak 511 szavazókörben
Áder János köztársasági elnök április 6-ára tűzte ki az országgyűlési képviselők 2014. évi választását. A szavazás reggel 6 órától 19 óráig tart. Bács-Kiskun megye 119 településén 511 szavazókörben 430 ezer választópolgárt várnak – tudtuk meg dr. Szigeti László főjegyzőtől, akit a választásokkal kapcsolatos tényekről és újdonságokról kérdeztünk.

– A választási szervezet nagyon szigorú hierarchia szerint épül fel. Legfőbb szerve a Nemzeti Választási Bizottság, emellett működik a Nemzeti Választási Iroda. A második szintet a területi szervek képviselik, melyek közül az országgyűlési választáson a Területi Választási Iroda (TVI) működik a megyei főjegyző vezetésével. A Területi Választási Bizottságok most nem működnek, mivel a jelenlegi választáson nincs megyei, csak országos pártlista. A harmadik választási irodai szintet azoknak a városoknak a jegyzői alkotják, ahol az egyéni választókerületek székhelye van. Bács-Kiskun megyében ez 5 jegyzőt, és 6 választókerületi irodát jelent, mivel 2 iroda Kecskeméten, továbbá egy-egy Baján, Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason és Kalocsán van. A negyedik szintet Bács-Kiskun megye 119 településének 76 jegyzője (HVI) jelenti – magyarázza a megyei önkormányzat főjegyzője.

– A Területi Választási Iroda tehát a választások egyfajta logisztikai központja?

– Választási eljárási szempontból a választások lebonyolításának szervezési feladataiért a Területi Választási Iroda vezetője felel az egész megyében. A TVI feladata a HVI vezetők felkészítése, melynek érdekében eddig kétszer tartottunk oktatást a megye valamennyi jegyzőjének. Feladataink közé tartozik az oktatás mellett az információk közvetítése a települések és Nemzeti Választási Iroda felé, valamint a választópolgárok és a jelöltek megfelelő tájékoztatásának biztosítása is.

– Milyen technikai háttér áll ehhez az óriási feladathoz rendelkezésre?

– Mivel a jegyzői apparátus nem rendelkezik a választás lebonyolításához elegendő informatikai háttérrel, ezért ezeket a feltételeket – ami maga a nemzeti választási rendszer – a Nemzeti Választási Iroda biztosítja. Ezen felül megyei és helyi szinten is segítséget kérünk és kapunk a Kormányhivataltól. Külön megállapodás alapján az okmányirodák informatikai bázisára is építünk.  

– Az április 6-i választás sok tekintetben eltér az eddig megszokott gyakorlattól. Melyek a legfontosabb újdonságok?

– Az eddigi kétfordulós gyakorlattal szemben ezúttal egyfordulós lesz a választás. Nincs továbbá érvényességi küszöb, ami azt jelenti, hogy a választópolgárok bármilyen számban mennek el szavazni, a választás érvényes lesz. Aki a legtöbb szavazatot kapja, az lesz a képviselő, legyen a különbség akár egyetlen érvényes voks. Ugyancsak fontos változás, hogy most először belföldi lakóhellyel nem rendelkezők, azaz külhoni magyar állampolgárok is szavazhatnak. Ők azonban csak pártlistára, egyéni jelöltre nem adhatják le szavazatukat. Ennek feltétele, hogy március 22-én 16 óráig regisztráljanak interneten, vagy levélben. Most először arra is lehetőség van, hogy a választópolgárok átjelentkezzenek az ország bármelyik másik választókerületébe és ott a saját választókerületükre érvényes szavazólapon adják le voksukat. Az átjelentkezést április 4-én 16 óráig tehetik meg. Így ha például a szavazás napjára éppen családlátogatást, vagy kirándulást terveznek, ugyanolyan módon élhetnek szavazati jogukkal, mint lakóhelyükön. A külföldre utazóknak március 29-én 16 óráig van lehetősége regisztrálni ahhoz, hogy külképviseleten szavazhassanak. Ebben az esetben is saját választókerületük szavazólapját kapják meg. Újdonság továbbá, hogy először lesz módja a nemzetiségi választópolgárként regisztráltaknak nemzetiségük listájára is szavazni a pártlista helyett.

– A pártlistán jelenleg 18 párt van. Miből adódik ez a kiugróan magas szám?

– Míg korábban az ajánlószelvényével minden választópolgár csak egyetlen jelöltet tudott támogatni, addig most mindenki belátása szerint eldönthette hány pártnak, vagy független jelöltnek írja alá az ajánlását. Emellett a négy évvel ezelőtti 750 érvényes ajánlás helyett most elég volt 500-at gyűjteni a jelöléshez. Bács-Kiskun megye összes választókerületében a szükséges ajánlást 88 jelölt szerezte meg, választókerületenként 13-17 fő.

– Többféle segítséget is igényelhetnek a fogyatékkal élők az áprilisi választáshoz kapcsolódóan. Mondana erre néhány példát?

– A vakok és gyengénlátók igényelhettek Braille-írásos választási értesítőt, illetve a szavazósablon segítségével szavazhatnak. A mozgáskorlátozottak, ahogy eddig is, kérhetnek mozgóurnát, és minden településen lennie kell egy akadálymentes szavazóhelyiségnek is.

– A választás napját érintő változások közül fontos megemlíteni, hogy nincs kampánycsend és a szavazók szállítása is engedélyezett.

– Az új választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választást megelőző 50. napon kezdődik, és a szavazás napján a voksolás befejezéséig tart, tehát nincs kampánycsend. A szavazóhelyiségben és az azt magába foglaló épületben a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható. A szavazók szállítása gépkocsival engedélyezett, busszal azonban tilos.

T. T.

Kövessen minket a Facebookon is!