Kitekintő 2014. március 14. 08:34 Forrás: adozona.hu

A nyugdíjkorhatár további emelésére kell számítani

A nyugdíjrendszer finanszírozhatóságának nehézségei időről-időre felvetik azt a kérdést, hogy milyen eszközökkel lehet a problémán enyhíteni. Az egyik ilyen lehetséges eszköz a nyugdíjkorhatár emelése, amire az elmúlt években volt is már példa. Jelenleg Magyarországon éppen egy átmeneti helyzetben vagyunk: a korábbi 62 éves öregségi nyugdíjkorhatár néhány éven belül fokozatosan 65 évre emelkedik - írja a biztositasiszemle.hu.

A ma gazdaságilag aktív 25-55 éves korosztály tagjai azonban úgy érzik, ez még nem a végállomás. Úgy vélik, hogy amikor majd ők mennek nyugdíjba – akár akarják, akár nem – magasabb korhatárokkal kell szembesülniük: azt gondolják, hogy (átlagosan) 70 évesen fognak majd nyugdíjba menni. Ezt mutatja az a kutatás, amelyet az UNION Biztosító megbízásából 2013 decemberében a Psyma Hungary készített - országosan reprezentatív mintán, a 25-55 éves gazdaságilag aktív korosztályra fókuszálva.

A megkérdezettek úgy érzik, hogy a nyugdíjkorhatár az idő múlásával párhuzamosan fokozatosan emelkedni fog - olvasható a biztositasiszemle.hu-n. A nyugdíjkorhatárhoz legközelebb eső (45-55 éves) korosztály tagjai azon a véleményen vannak, hogy átlagosan 68 éves korukban fognak majd nyugdíjba vonulni. A középkorosztály tagjai (35-44 évesek) a várt nyugdíjba-vonulás időpontját ennél még feljebb tolják (átlagosan 70 év). S ugyanez a tendencia figyelhető meg a legfiatalabb (25-34 évesek) körében: becslésük szerint az ő esetleges nyugdíjazásuk már csak 72 éves korukban lesz várható. A válaszok tehát azt mutatják, hogy 10 esztendő elteltével átlagosan 2 év nyugdíjkorhatár emelkedést valószínűsítenek az emberek.

Kövessen minket a Facebookon is!