Kitekintő 2015. június 4. 10:20 Forrás: Nemzeti Lovaskultúra Szövetség

Nincs fertőző kevésvérűség járvány

Nincs fertőző kevésvérűség járvány
Az elmúlt négy évben 34 lónál mutatták ki a fertőző kevésvérűséget (FKV), tavaly is mindössze évben is hét esetet diagnosztizáltak. Az üllői klinikán történt fertőzést leszámítva az országban nem emelkedett az FKV pozitív esetek száma - annak ellenére, hogy jóval több minta érkezik be.


Üllőn, a fertőzött lóval kapcsolatba került egyedek közül 3 kapta el a betegséget, míg másik kettő nem. A fertőzött lóval nem érintkező, de a klinikán tartózkodó lovak közül egy sem lett fertőzött. Félelemre tehát nincs ok, de a szabályok betartására fokozottan kell ügyelni. A Nemzeti Lovaskultúra Szövetség képviselője, Szilágyi Szilárd kérdezte dr. Nemes Imrét, a NÉBIH élelmiszerlánc-biztonsági- és állat-egészségügyi elnökhelyettesét.

A szakember elmondta: Járvány nincs, a fertőző kevésvérűséggel diagnosztizált egyedek száma nem emelkedik. A fertőző kevésvérűség egy jelentési kötelezettség alá eső betegség, nem csak Magyarországon, de az Európai Unió egész területén. Folyamatosan jelenteniük kell a megbetegedések számát. 2011-ben 13 esetben diagnosztizáltak FKV-t, de még az elmúlt évben is hét ló esett áldozatul a fertőzésnek. Magyarországon az elmúlt években is folyamatosan jelen volt a vírus, mint ahogyan Németországban, Görögországban vagy Spanyolországban, azaz mindenhol előfordultak szórványos esetek.
 

- Mi az oka a mostani fokozott figyelemnek?

- 2015 márciusában egy beteg lovat szállítottak az üllői klinikára. Az orvosok nem gyanakodtak fertőző megbetegedésre és a lovat a kólikás istállóban helyezték el. Az állat, nem sokkal később fellépő vérzésével, az ott tartózkodó lovakból hármat megfertőzött. Fontos kiemelni, hogy még ilyen drasztikus esetben sem fertőződött meg minden ló: kettő, a vérzés idején is jelen lévő ló sokadik tesztje is negatív, mint ahogyan az éveken keresztül a fertőzött ló tartási helyén lévő ló sem produkált pozitív tesztet. Sajnos az a tény, hogy a fertőzés az állatorvosi klinikán történt, fölborzolta a kedélyeket.
 

- Az Üllőről hazaszállított lovak esetén karantént rendeltek el. Miért volt erre szükség?

- Minden fertőzésgyanús esetben meg kell tenni a védelmi intézkedéseket, ez jelen esetben a forgalmi korlátozás.
 

- Az elmúlt években is volt karantén?

- Természetesen. Minden esetben.
 

- Amennyiben egy beküldött minta pozitív, mi történik?

- A NÉBIH laborja - mely az ország referencialaborja - jelenti az esetet és értesíti a megyei kormányhivatal illetékes hatósági állatorvosát, aki a ló tartási helyét forgalmi korlátozás alá vonja és intézkedik az ott lévő állomány szűréséről. A vizsgálat költségviselője, valamint a tartási hely is megkapja a forgalmi korlátozásról szóló határozatot. Amennyiben a lovat a korlátozás ellenére elszállítják, az élelmiszerlánc-felügyeleti bírság kiszabásával jár.
 

- Önök közzétették azoknak a tartási helyeknek a listáját is, ahol a beteg lóval kapcsolatba nem kerülő, de az adott időszakban a klinikán tartózkodó lovak vannak. Ezek a lovak átestek szűrésen?

- Igen és mindegyik teszt negatív lett. Tehát nem jelentenek veszélyt a környezetükre. A karanténban levő lovak esetén van, aki izolációs boxot épített.
 

- Ez jó megoldás?

- Igen, ez is egy jó megoldás, ha több lóval tartják együtt a fertőzésgyanús állatot. De vannak olyan állatgyógyászati készítmények is, melyek megfelelő hatékonysággal tartják távol azokat vérszívókat, melyek az FKV vírusát átvihetik.
 

- A Magyar Patkolókovácsok Egyesülete külön patkolókovácsot jelölt ki a karanténban lévő lovak ápolására. Ez is növeli a biztonságot?

- Igen, és előremutató gondolkozásra vall! A fertőzésgyanús állattal érintkező szerszámok - amennyiben arra alkalmasak - sterilizálás után újra használhatóak, de ahogy tudom a fanyelű eszközöket ez esetben a MAPE meg is semmisíti.
 

- Milyen intézkedéseket tud javasolni, hogy a vírus ne terjedjen tovább?

- A hatályos jogszabályok betartása elegendő. Amennyiben minden lótartó elvégeztetné a szűrést 3 évente, akkor még kevesebb eset fordulna elő.
 

- A felelős lótartók eddig is megtették ezt, azonban vannak, akik nem jelentik be a lovukat, nem váltják ki a lóútlevelet.

- Ilyen lovak - elméletileg - nem is létezhetnének. Minden lónak, amelyik elhagyja a tartási helyét lóútlevéllel kell rendelkeznie. Lovak adás-vétele tehát létre sem jöhetne lóútlevél nélkül.
 

- Mit tegyen az a lótartó, aki mégis találkozik ezzel a jelenséggel?

- Ebben az esetben kérjük, hogy a NÉBIH zöld számán (06-80-263-244) jelentsék, hogy azonosítatlan és okmányok nélküli lovat találtak. A hatósági állatorvos pedig intézkedik a lovak megjelöléséről.




 

Kövessen minket a Facebookon is!