Közélet 2015. június 12. 11:40 Forrás: vs.hu

Ősztől hamarabb érkezhet a fizetés

Ősztől hamarabb érkezhet a fizetés
Akár egy óra alatt a számlánkon lehet az átutalt összeg szeptember elejétől. Az EU-átlaghoz képest még mindig sokszor fizetünk készpénzzel.

A mindennapi pénzügyeket érintő fontos megoldást vezet be a jegybank szeptember elején. Az átutalási rendszerek fejlesztésével a jelenlegi 5 helyett 10 úgynevezett elszámolási (átutalási) ciklust vezet be a rendszerbe. Ennek eredményeként a jelenleginél sokkal gyorsabban célba érhet például a fizetés, de bármilyen más átutalás is. Bartha Lajos, az MNB igazgatója erről azt mondta: „ha szeptember 7. után indítjuk el eaz átutalást, akkor - a számításaink szerint - ez az idő nagyjából egy órára fog csökkenni”. A középtávú tervekben az azonnali átutalás is szerepel, ennek a bevezetése egy-két év múlva várható.
 

A magyarok szeretik a készpénzt

A jegybank szerint bár növekszik, nemzetközi összevetésben még mindig alacsony az elektronikus megoldások aránya a pénzforgalomban. A magyarországi átutalások éves összege a GDP-hez mérten 2013-ban 15,8 százalékos volt, 2014-ben 16,1 százalékra emelkedett, ám utóbbi is elmarad a 2013-ra becsült 17,2 százalékos uniós átlagtól. A készpénzmentes fizetések aránya pedig jóval az uniós szint alatt van: a bankkártyás és elektronikus fizetések 14,9 százalékát adták a teljes lakossági fogyasztásnak, míg az EU-ban tavalyelőtt 27,9 százalékos volt ez a mutató.

A közüzemi számlákat a magyarok negyede fizeti csoportos beszedési megbízással vagy elektronikus úton, míg az EU-ban a lakosság kétharmada egyenlíti ki így a számláit. Többek között ezért is tesz lépéseket a jövőben a jegybank a készpénzmentes megoldások népszerűsítéséért.



 

Kövessen minket a Facebookon is!