Kultúra 2014. március 17. 07:07

Vén vagyok, de a hangom a régi!

Képgaléria
Vén vagyok, de a hangom a régi!
Szita Mihály magángyűjteményéből nyílt kiállítás „Rádiók a múltból” címmel március 14-én a Kiskun Múzeumban. A bemutató felvonultatja az egykori kristálydetektoros készüléktől az „elektroncsöves csúcstechnológiáig” terjedő eszközparkot, amelyek a maguk korában hírforrásként, vagy zenés szórakoztató lehetőségként, családösszetartó, közösségteremtő szereppel is bírtak. A tárlatot Bakos Lajos a Sirius Rádió ügyvezetője nyitotta meg.

Magyarországon 1925-ben indult el a rádiózás. A hihetetlenül felgyorsult technikai fejlődés miatt az első készülékekkel  gyermekeink már nem is találkoznak mindennapjainkban. Ezért is érdemes felidézni ezt a múltat, illetve azért is, mert a rádiósok a kezdetek kezdetén is azt tették, amit a maiak. Tájékoztatták és szórakoztatták hallgatóikat – mondta el Bakos Lajos kiállításmegnyitójában. Hozzáfűzte, hogy a mai lehetőségeknek köszönhetően ma már ezt nem csupán az  országos adók, hanem a helyi rádióstúdiók is megtehetik, beszámolva szűkebb környezetük történéseiről, programjairól.

A kiállításon látható értékes technikatörténeti gyűjtemény szinte minden darabja működőképes. Tulajdonosuk, Szita Mihály, valamennyi rádiót és  hangrögzítő készüléket a Kiskun Múzeumnak ajándékozta..

 

H. S

 

Kövessen minket a Facebookon is!